U ROČU JE PLANTAŽA INDUSTRIJSKE KONOPLJE

Svi pitaju dal' imam za pušit'. Ma možeš popušit i cijelu njivu ove, niš ti neće bit

Agrovijesti
Konoplja - ulje, brašno, sjeme Fotografija: Thinkstock
OPG Zornada u svojoj ponudi ima ulje, brašno, čaj i sjemenke

"S kim god pričam, čim spomenem industrijsku konoplju, još i naglasim industrijsku, svi pitaju dal' imam za pušit. Možeš popušit i cijelu njivu ove, niš' ti neće bit, priča nam Tomislav Zornada koji na strmoj cestici, odmah ispod Roča, u naselju Rim, već petu godinu, na malo više od jednog hektara zemlje uzgaja industrijsku konoplju, znanu i pod nazivom Cannabis sativa L.

Kako piše Glas Istre, OPG Zornada u svojoj ponudi ima ulje, brašno, čaj i sjemenke. Od konoplje bi se moglo proizvoditi još štošta, ali strogi hrvatski Zakon o suzbijanju zloporabe droga ne dopušta iskorištavanje cijele stabljike. Upotreba konoplje ograničena je samo na sjemenke, ostatak biljke se baca. Industrijska je konoplja stigmatizirana, birokracija je spora, a pomaka nema.

Kruh, palačinke…

U Tomislavovoj obiteljskoj kući u Roču njegova majka Dolores odmah na stol vadi palačinke od konopljinog brašna. S domaćom marmeladom. Malo ulja i fetu kruha, također od konopljinog brašna, za potočat. Sve je zelenkaste nijanse i intenzivnog mirisa. I odličnog, iako specifičnog okusa. Morate sve probati, zapovijeda nam Dolores. Sve je u domu obitelji Zornada domaće proizvodnje. Pa čak i napitak od melise i mente. Da lakše klizi. Nekad su imali i OPG za povrće. Oduvijek sade, vole biti u polju, poljoprivreda ima nije stran pojam, kažu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje