U 30 zemalja zapošljavaju 11.500 ljudi

Švicarski čokoladni gigant Barry Callebaut u Srbiji planira otvoriti centar za istraživanje i razvoj

Agrovijesti
Čokolada Fotografija: Pixabay
Kompanija Barry Callebaut, vodeći je svjetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visoke kvalitete, a otvorit će do 2021. godine u Novom Sadu prvu i najmoderniju tvornicu čokolade u jugoistočnoj Europi.

Kompanija Barry Callebaut, vodeći svjetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visoke kvaliteta, otvorit će do 2021. godine u Novom Sadu prvu i najmoderniju tvornicu čokolade u jugoistočnoj Europi.

Planirano je da tvornica u početku ima kapacitet od 50.000 tona proizvoda godišnje i da zaposli 100 radnika. Također u planu je i izgradnja inovacijskog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije. Iz kompanije za eKapiju poručuju kako je blizina prestižnog Univerziteta u Novom Sadu jedan od najznačajnijih faktora za njihov rad, obzirom na to da naglasak stavljaju na zapošljavaje visokoobrazovanih kadrova i talentiranih ljudi.

Iako je kompanija Barry Callebaut nepoznata javnosti u Srbiji, njihove sirovine nalaze su u svakoj četvrtoj čokoladi, a njihovi klijenti su najpoznatiji svjetski konditori.

Kompanija Barry Callebaut osnovana je 1996. godine spajanjem belgijske Callebaut i francuske kompanije Cacao Barry, a sjedište je u Zurichu. Imaju tvornice u više od 30 zemalja, u kojima zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

- Naši zaposleni su naša najveća vrijednost. Kao jedan od lidera u svom sektoru, postavljamo ne samo najviše standarde za svoje proizvode, već i radno okruženje, razvoj zaposlenih, obuku i dugoročne programe održivosti - rekao je za Novosti regionalni predsjednik kompanije Masimo Garvalja.

Iz kompanije napominju da naglasak stavljaju na razvoj, inovacije i nove tehnologije.

Kako se navodi na službenim internet stranicama kompanije, integracijom sa kompanijom Petra Foods u lipnju 2013. godine, kompanija je postala najveći proizvođač čokolade i kakao proizvoda.

Tvornica između ostalog postoje u Kini, Rusiji, širom SAD, Španjolskoj, Meksiku, Brazilu i Turskoj, a postrojenje u Novom Sadu prvo je u čitavoj jugoistočnoj Europi.

- Tvornica će predstavljati regionalni centar iz kojeg će Barry Callebaut snabdjevati čokoladom tržišta jugoistočne Europe koja bilježi veliki rast - rekao je Antoan Desent Afrik, generalni direktor Barry Callebaut grupe uoči potpisivanja Memoranduma o razumjevanju sa Vladom Srbije i gradom Novim Sadom.

Regionalni predsjednik kompanije Masimo Garvalja kaže kako je izgradnja njihove 61. tvornice u svijetu, u skladu sa strategijom te kompanije. Kroz geografsko širenje zauzimamo poziciju u regiji i dopunjavamo svoju mrežu nabave. To nam omogućava da budemo bliže kupcima i da im nudimo visokokvalitetne čokoladne proizvode - kaže Garvalja.

On je rekao da će tvornica proizvoditi širok asortiman čokolada, smjesa i čokoladnih punjenja.

Predviđeno je da ukupan obujam investicije u Srbiji tijekom petogodišnjeg razdoblja dostigne 50 milijuna eura, navode iz kompanija.

U rujnu 2017. godine, kompanija je premijerno predstavila prvu novu vrstu čokolade u posljednjih 80 godina - crvenu čokoladu. Rubi čokolada, kako je nazvana, četvrta je vrsta čokolade nakon mliječne, crne i bijele.

Predstavniciove kompanije objasnili su kako su u proizvodnji korištena zrna kakaoa boje rubina u kombinaciji sa bobičastim voćem.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje