Sušena rajčica

Svijet ju obožava, a Srbija će ju izvoziti

Agrovijesti
Sušene rajčice Fotografija: Thinkstock
Proizvodnja sušene rajčice koja se smatra pravim delikatesom kod nas nije uobičajena, tek nekolicina je onih koji su se upustili u prerađivanje ovog povrća.

Srđan Uzelac jedan je od njih, po zvanju ekonomist, oduvijek je želio baviti se hranom. Ideju je dobio putujući po svijetu i uživajući u mediteranskoj kuhinji.

Početna sredstva za kupovinu opreme dobijena su iz Fonda za razvoj. Prva godina je godina izazova, ali se s vremenom proizvodnja povećavala. Ove godine će u sušenu rajčicu ili sok preraditi 20 tona. Kako kaže, oni unaprijed dogovaraju otkup rajčice od lokalnih proizvođača.

Dobra rajčica prepoznaje se po mirisu i ukusu. Da bi se dobio kilogram sušene, potrebno je do 12 kilograma svježe rajčice. U jednu vrećicu od 250 grama stane desetak komada.

Iskoristili su i srce rajčice, pa su počeli raditi sok, tako da ništa ne bacaju. Imaju zahtjeve i za kečap pa se tome planiraju posvetiti sljedeće godine.

U Srbiju se uvozila sušena rajčica iz Grčke i afričkih zemalja, najčešće marinirani. Relativno je skupa, ali i zdrava hrana.

Planiraju početi i sušenje mrkve i cikle koje još nisu zastupljene, a nadaju se i da će se njihova roba naći i u Austriji i Sloveniji.

A kako izgleda proces obrade i sušenja rajčice opširnije pogledajte u video-prilogu B92.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje