Tržišna kretanja

Svijet očekuje pad proizvodnje pšenice, ali cijene ostaju na sličnim razinama

Agrovijesti
Žetva soje Fotografija: Thinkstock
Izgledi za pšenicu ukazuju na pad svjetske proizvodnje u odnosu na rekord iz 2016., tržište kukuruza moglo bi osjetiti neka ograničenja, a soja ući u novu sezonu s rekordno velikim količinama zaliha. Ipak, cijene pšenice, kukuruza i soje ostaju obuzdane zbog trajnih ograničavajućih faktora na svjetskom tržištu.

Izgledi za pšenicu nastavljaju ukazivati na pad svjetske proizvodnje u odnosu na rekord iz 2016. godine, iako još uvijek postoji vjerojatnost povećanja svjetskih količina pšenice u novoj sezoni 2017./18, podaci su koje je objavio Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP). 

Tržište kukuruza moglo bi osjetiti neka ograničenja, iako bi porast globalne proizvodnje još uvijek trebao osigurati zadovoljavajuću razinu zaliha u sezoni 2017./18. Soja će vjerojatno započeti novu sezonu s rekordno velikim količinama zaliha, što je vidljivo na novo revidiranom povećanju proizvodnje soje u tekućoj sezoni 2016./17. 
Ipak, s obzirom na trajne ograničavajuće faktore na svjetskom tržištu žitarica i uljarica, međunarodne cijene za pšenicu, kukuruz i soju ostaju obuzdane.

Pšenica

Procjena svjetske proizvodnje pšenice u sezoni 2017./2018. pala je zbog očekivanja smanjenih količina usjeva u Australiji, Kanadi, Rusiji i SAD-u. Prognoza potrošnje u sezoni 2017./18. smanjena je više od prethodne procjene zbog jačeg pada u upotrebi stočne pšenice. Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2017./2018. u nešto je manjem padu od očekivanog, zbog povećanog uvoza u Kinu i Indiju.

Ukupne procijenjene zalihe pšenice u ovoj sezoni trebale bi dosegnuti drugu najvišu zabilježenu razinu zbog povećanih krajnjih zaliha u Kini, Maroku i Rusiji.

Kukuruz  

Očekivana svjetska proizvodnja kukuruza za sezonu 2017./2018. povećana je za 1,3 posto od razine postignute u prethodnoj sezoni, pojačana obimnim urodom u zemljama južne hemisfere. Procjena potrošnje u sezoni 2017./18. povećala se za 2,2 posto uz snažnu ekspanziju potrošnje kukuruza za stočnu hranu i to uglavnom u Kini i Južnoj Americi.

Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2017./2018. pala je ispod razine zabilježene u sezoni 2016./17. Razlog tomu je manji uvoz od strane Brazila i nekoliko zemalja južne Afrike što premašuje nešto povećan uvoz od strane EU te nekih azijskih zemalja. Procjene krajnjih zaliha kukuruza za sezonu 2017./2018. naglo su porasle za 7,6 milijuna tona u odnosu na prethodni mjesec uglavnom zbog povećanih razina zaliha u Kini.

Soja

Prognoza svjetske proizvodnje soje u sezoni 2016/2017 povećana je za 3,6 milijuna tona zbog žetve u Brazilu i Boliviji koja je premašila sva očekivanja. Procijenjena potrošnja u sezoni 2016/17 neznatno je porasla, zbog značajnijih povećanja u Kini i Brazilu.
Prognoza za trgovinu sojom u sezoni 2016/2017 pojačana je zbog pojačanog uvoza u Kini te većeg izvoza iz Brazila. 

Ukupne procijenjene zalihe soje u aktualnoj sezoni 2016/2017 dodatno su povećane zbog rasta zaliha u Brazilu, Kini i SAD-u. Time je zabilježen rast globalnih zaliha od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje