Trendovi

Svinjetina poskupljuje: Cijene će rasti i kod nas, u EU već 30% više

Agrovijesti
Mesnica Fotografija: Thinkstock
Prema podacima TISUP-a (Tržišno-cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi), cijene pojedinih kategorija svježeg svinjskog mesa, karea, buta bez kostiju...

Nagli porast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke svinjske kuge (ASK) na tamošnjim farmama usmrćeno više od milijun domaćih svinja, cijene je svinjetine lansirao u nebo, piše Večernji list.

Cijene te najvažnije sirovine za industriju mesa u Europi globalno su porasle čak 30%, stoji u dramatičnom priopćenju, koje je ovih dana medijima odaslala Europska industrija prerade mesa CLITRAVI, koja predstavlja oko 13.000 tvrtki s ukupnom proizvodnjom oko 13,5 mil. tona mesnih proizvoda i prometom od 80 milijardi eura.

Takva situacija, upozoravaju, može ugroziti velik broj radnih mjesta i opstanak brojnih tvrtki s obzirom na to da troškovi sirovine u nekim slučajevima čine i 75% ukupnih troškova proizvodnje. A što je najgore, s obzirom na to da ASK i dalje prijeti, ugrožen je cijeli opskrbni lanac, poručuju iz CLITRAVI-ja.

Prema podacima TISUP-a (Tržišno-cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi), cijene pojedinih kategorija svježeg svinjskog mesa, karea, buta bez kostiju..., u hrvatskim su mesnicama prošlog tjedna u odnosu na predzadnji tjedan ožujka u prosjeku porasle 1-2 kn, dok su mesni proizvodi poput hamburger slanine u ožujku u odnosu na siječanj u veleprodaji poskupjeli i za 10-ak kuna na nivou RH (sa 34,87 na 43,79 kn/kg), panceta za 4 kn/kg, šunka za 8 kn, pršut za 15 kn...

Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, kaže kako su on i još nekoliko domaćih proizvođača naslonjeni na njemačku burzu pa tako i iz prve ruke mogu potvrditi kako za kilogram žive vage u zadnjih 4-5 tjedana dobiju 2 kn više po kili u veleprodaji, oko 30 eura više za svinju od oko 120 kg.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje