Proizvodnja

Svinjogojstvo pred slomom: Proizvodnja pokriva tek 30 posto domaćih potreba

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
"Umjesto da mi budemo prisutni na velikom tržištu EU s pola milijarde ljudi to je tržište došlo k nama i direktno nas ugrožava", izjavio je predsjednik Udruge svinjogojaca Osječko-baranjske županije Goran Jančo

Domaće svinjogojstvo je na koljenima, upozoreno je na skupštini Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, koja je u Đakovu okupila predstavnike svinjogojskih udruga.  Predsjednik saveza svinjogojskih udruga Stjepan Kušec iznio je poražavajuće brojke prema kojima hrvatska svinjogojska proizvodnja pokriva tek 30 posto domaćih potreba, a broj krmača u zadnjih 10-15 godina je s 250.000 pao na 80.000.

Zaključujući kako je hrvatsko svinjogojstvo "u raspadu", Kušec ocjenjuje da domaći svinjogojci nisu osjetili povoljne učinke ulaska Hrvatske u Europsku uniju te kako bi trebalo raditi na smanjenju ulaznih proizvodnih troškova, radi jačanja konkurentnosti na europskom tržištu.  

"Tada će naš proizvod biti konkurentan na EU tržištu, odnosno neće biti ništa skuplji od onog iz Nizozemske ili Španjolske, a onda možda i domaći trgovci počnu kupovati naše meso, rekao Kušec.

Istaknuo je i potrebu strožih i češćih kontrola uvoza mesa. "Istina, ne možemo zabraniti ulazak roba u našu zemlju, no možemo ga usporiti poput Austrije", rekao je Kušec.

OPG Goran Jančo iz Punitovaca obrađuje 130 ha zemlje i uzgaja preko 6000 svinja godišnje

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak ocijenio je kako se posljedice dosadašnje neučinkovite poljoprivredne politike i odnosa prema domaćoj stočarskoj proizvodnji mogu vidjeti u svakoj staji, oboru, farmi, ali i trgovačkim centrima. "Krajnji je čas za zaokret takve politike", smatra Kraljičak. 

"Umjesto da mi budemo prisutni na velikom tržištu EU s pola milijarde ljudi to je tržište došlo k nama i direktno nas ugrožava", dodao je predsjednik Udruge svinjogojaca Osječko-baranjske županije Goran Jančo.

 

  • Avatar
    limun 18. Veljača 2016. u 09:56 slika na naslovu je dobro pogođeno stanje
  • Avatar
    limun 18. Veljača 2016. u 09:53 Zemlje kao Nizozemska i Danska su uspjele preživljavati na većem broju odojaka i konverziji hrane, a imaju i niže inpute te udruženja koja se samo bave tržištem. Za svim mi kaskamo, smanjenje troškova hrane, energije, organizacija tržišta...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje