Zdravlje životinja

Svinjska kuga se širi Europom

Agrovijesti
Crne svinje - fajferice Fotografija: Thinkstock
Protiv ove bolesti nema cjepiva, pa ako se virus pojavi na nekoj farmi, sve životinje moraju biti ubijene.

Svinjska kuga, koja se prvi put pojavila 90-ih godina u Gruziji, Španjolskoj i Portugalu, sada se raširila posebno u Baltičkim zemljama pa sve do Ukrajine, navodi DW. Navodi se da virus prenose divlje svinje i da lovci sada ubijaju što više tih životinja.

DW navodi kako Afrička svinjska kuga (ASP), kao što joj i ime kaže, ne potječe sa europskog kontinenta, budući da joj je podrijetlo južno od Sahare gdje je prenosi takozvani meki krpelj, parazit iz tropskih i suptropskih predijela.

Taj parazit se hrani svinjskom krvlju, a virus ASP može preživjeti samo u krpeljima ili svinjama.

Prenošenje preko ptica-selica zato nije vjerovatno, a ni ljudi ne mogu oboliti od njega. Iako u Europi nema mekih krpelja, ASP se sve češće registrira, a razlog je u tome što se virus putem tjelesnih tekućina može prenijeti direktno iz svinje u svinju.

DW navodi kako su prvi pojedinačni slučajevi oboljenja zabilježeni u Španjolskoj i Portugalu 90-ih godina prošlog stoljeća, ali je brzo uspostavljena kontrola nad virusom, kojeg je bilo i na Siciliji.

Navodi se kako je najveća epidemija upravo u tijeku u baltičkim zemljama i istočnoj Europi - od Gruzije do Češke i od Estonije do Ukrajine.

Prve infekcije u Litvi i Poljskoj su dijagnosticirane kod divljih svinja 2014, a posebno je dramatična situacija u jugostičnoj Poljskoj na granici sa Slovačkom.

Navodi se kako nema cjepiva protiv ASP i da, kada se virus pojavi na nekoj farmi, sve životinje moraju biti ubijene. Da bi sprječili širenje virusa, lovačka udruženja su intenzivirala lov na divlje svinje na određenim područjima kako bi se smanjio broj životinja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje