Financiranje

Svjetska banka daje 8,7 milijuna dolara za regionalni projekt upravljanja slivom Drine

Agrovijesti
Drina Fotografija: Wikipedia
Svjetska banka (WB) odobrila je više od osam milijuna dolara bespovratnih sredstava Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori kako bi tim zemljama pomogla upravljenje slivom rijeke Drine, objavljeno je iz središnjice te novčarske institucije u Washingtonu.

Kako je navedeno u priopćenju, Upravni odbor Svjetske banke u ponedjeljak je odobrio izdvajanje 8,7 milijuna eura. Sredstva bi trebala biti implementirana kroz projekt kojim upravljaju Globalni fond za okoliš (GEF) i Posebni fond za klimatske promjene (SCCF). Riječ je o regionalnom projektu upravljanja slivom rijeke Drine, pri čemu je za BiH odobren iznos od 3,37 milijuna dolara, za Crnu Goru 2,72 milijuna te za Srbiju 2,63 milijuna dolara.

Cilj projekta je osigurati racionalno i pravedno upravljanje slivom rijeke Drine kako bi se omogućio socioekonomski razvitak na temelju potencijala koje nude prirodni resursi, a istodobno zaštititilo okoliš.

Projekt bi trebao će ojačati mehanizme suradnje između BiH, Crne Gore i Srbije u upravljanju slivom Drine te pomoći u rješavanju katastrofa koje su posljedica klimatskih promjena, posebice poplava i suša. Iz Svjetske banke ističu kako je to posebice značajno zbog sve češće pojave poplava i suša koje nanose veliku štetu okolišu.

Projekt je ujedno sastavi dio aktivnosti koje financiraju Svjetska banka, Europska unija i druge međunarodne institucije radi poboljšanja integriranog planiranja i suradnje u zaštiti i eksploataciji vodenog potencijala u regiji. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje