Tržište

Svjetska proizvodnja žitarica mogla bi postići rekorde

Agrovijesti
Žitarice Fotografija: Thinkstock
Očekuje se da bi svjetska proizvodnja žitarica mogla dostići rekordne brojke od 2.084 milijuna tona tijekom 2016./2017. godine, tvrdi Međunarodno vijeće za žitarice (IGC)

Na sastanku u prosincu, IGC je raspravljao o posljednjim predviđanjima opskrbe i potražnje i razvoju tržišta za žitarice, rižu i uljarice. Prema IGC-u, većina povećanja će dovesti do svevremenski visoke proizvodnje pšenice i kukuruza s ukupnom opskrbom žitarica koja se očekuje da će skočiti za 81 milijun tona godinu-za-godinu.  

Visoki rast konzumacije također je predviđen, s očekivanom konzumacijom koja će dostići novi vrh od 2.056 milijuna tona – povećanje od 73 milijuna tona godinu-za-godinu. Velike zalihe i atraktivne cijene najvjerojatnije će potaknuti tov, dok rast populacije također sudjeluje u visokoj potražnji za hranom. Prema IGC-u, sadnja ozime pšenice na sjevernoj hemisferi bila je prije roka u ranom studenom, ali prognoza za svijet 2017./2018. pokazuju male promjene godinu-za-godinu u svjetskim količinama.

Rekordna proizvodnja sojinog zrna predviđa se da će se povećati za 7 posto godinu-za-godinu, i da će dostići 336 milijuna tona, najviše zbog rekordnih prinosa koje su zabilježili SAD i Brazil. Iako se očekuje daljnje proširenje, koje predvodi Azija, solidno povećanje očekuje se u svjetskim razmjerima, povezanim s značajnom akumulacijom u SAD-u.

IGV-ov indeks cijena također pokazuje da su tržišne cijene sojinog zrna značajno više iz godine u godinu, zbog potpore jakih izvoznih interesa više od pritiska opskrbe. Gledajući kukuruz, IGC kaže da je blago snažnija vrijednost kukuruza reflektirana na bližu opskrbu u Južnoj Americi, ali rekordna berba pritisnula je američke cijene.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje