PREGLED SVJETSKE PONUDE I POTRAŽNJE ŽITARICA I ULJARICA

Svjetske zalihe žitarica drugu godinu za redom smanjene - za 64 milijuna tona

Agrovijesti
Žetva pšenice Fotografija: Agrobiz
Procjena svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2018/19 (pšenica i krupnozrne žitarice) iznosi 2072 milijuna tona i drugu godinu zaredom je u padu.

Procjena svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2018/19 (pšenica i krupnozrne žitarice) iznosi 2072 milijuna tona i drugu godinu zaredom je u padu pošto su procjene rasta proizvodnje za kukuruz i sirak nadjačane procjenama pada proizvodnje kod ostalih žitarica.

Nakon nepovoljnih vremenskih prilika tijekom vegetacije u mnogim regijama, očekuje se smanjenje proizvodnje pšenice za 41 milijun tona te najmanja proizvodnja ječma u zadnjih šest godina.

Procjene svjetske potrošnje žitarica, za hranu, hranu za životinje i industrijsku potrošnju, mogle bi dosegnuti novi maksimum od 2136 milijuna tona, (+29 milijuna tona u odnosu na prošlu godinu) pošto su procjene rasta potrošnje za kukuruz i sirak samo djelomično ublažene smanjenjem procjena potrošnje za ostale žitarice.

Procjenjuje se da će i svjetske zalihe drugu godinu za redom biti smanjene, za 64 milijuna tona, na razinu od 544 milijuna tona, što je najniža razina u zadnje četiri godine. U tom smanjenju Kina sudjeluje sa više od pola. Procjenjuje se da će krajnje zalihe kod najvećih izvoznika, u odnosu na prošlu godinu, biti manje za 35 milijuna tona i to za 14 milijuna tona u EU, 10 milijuna tona u SAD-u i 6 milijuna tona u Rusiji. Procjene svjetske trgovine upućuju na novi maksimum, posebno za kukuruz i ječam, ali i smanjenje trgovine za pšenicu i sirak.

Procjene svjetske trgovine sojom upućuju na rast od 4 posto na godišnjoj razini. Smanjenja isporuka za Kinu nadoknađena su rastom isporuka za druga tržišta, uključujući Argentinu, EU, Sjevernu Afriku i Bliski istok. Procjene svjetske proizvodnje soje su privremene s obzirom da je na južnoj hemisferi sjetvena sezona tek počela. Ipak Brazil i SAD bi mogle zabilježiti rekorde, a uz oporavak Argentine, procjene svjetske proizvodnje mogle bi rasti za 9 posto na godišnjoj razini.

Uz mogući rast proizvodnje u Aziji i Južnoj Americi, svjetske zalihe mogle bi rasti za skoro 30 posto u odnosu na prošlu sezonu. Značajan dio povećanja dolazi od akumulacije u SAD-u gdje se u sezoni 2018/19 očekuje povećanje zaliha za gotovo dvostruko. Unatoč vjerojatnom smanjenju isporuka u Kinu, procjene svjetske trgovine mogle bi dosegnuti 155 milijuna tona.

Cijene žitarica i uljarica na svjetskom tržištu proteklih tjedana bilježe različite trendove u donosu na temeljne pokazatelje. IGC GOI indeks smanjen je ukupno za 1 posto u odnosu na prošli mjesec pošto je smanjenje izvoznih vrijednosti za kukuruz, pšenicu i rižu nadjačano rastom vrijednosti za soju i ječam.

IGC GOI sub-indeks za pšenicu smanjen je za 2 posto. Inicijalni gubici nastali padom cijena u prvoj polovini mjeseca, zbog komfornih zaliha, djelomično su nadoknađeni rastom cijena u drugoj polovini mjeseca potaknutih zabrinutošću zbog neuobičajenih vremenskih prilika kod nekih izvoznika.

IGC GOI sub-indeks za kukuruz smanjen je za 4 posto u odnosu na kraj kolovoza, spustivši se na najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci.

IGC GOI sub-indeks za soju porastao je za 1 posto uslijed smanjenja ponude u SAD-u i bolje ponude u Južnoj Americi, posebno Brazilu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje