Manifestacije

Svjetski dan vegetarijanstva u znaku održivog i zdravijeg načina života

Agrovijesti
Vegan Fotografija: Thinkstock
Svjetski dan vegetarijanstva obilježit će se u ponedjeljak, 1. listopada, a Prijatelji životinja najavljkuju brojne "vege" sadržaje koji će se održati tijekom listopada.

 Svjetski dan vegetarijanstva obilježit će se u ponedjeljak, 1. listopada, a Prijatelji životinja najavljkuju brojne "vege" sadržaje koji će se održati tijekom listopada.

Svjetski dan vegetarijanstva održava se od 1978. godine diljem svijeta kako bi se promovirao "lakši stil života i mogućnosti koje pruža vegetarijanstvo".

U sklopu "zelenog" mjeseca listopada, Prijatelji životinja pozivaju zainteresirane da se okušaju u "Vege izazovu" koji će sve korisnike cijeli mjesec opskrbljivati vege receptima i informacijama o održivom načinu prehrane. Prijaviti se mogu na www.veganopolis.net .

Drugog listopada održava se Svjetski dan životinja s farma. "Želimo skrenuti pozornost na strahovitu patnju i smrt milijarda zatočenih životinja", rekla je u objavi članica Prijatelja životinja Vlatka Balaš.

U sličnom tonu proći će 6. listopada, kada se na Bundeku u organizaciji Grada Zagreba obilježava Međunarodni dan zaštite životinja, gdje će biti mnoštvo štandova udruga za zaštitu životinja i "Vege piknik" gdje će zainteresirani moći isprobati veganske obroke.

Balaš je ujedno pozvala sve zainteresirane na besplatno predavanje Willa Tuttlea, nagrađivanog američkog spisatelja i autora knjige "Hrana za mir", koje će se održati 12. listopada u prostorima udruge Prijatelji životinja u Jurišićevoj ulici.

"Zeleni" mjesec završava obilježavanjem Svjetskog dana veganstva 1. studenog.

Prijatelji životinja tvrde da su vegetarijanci najzdraviji dio populacije koja rijetko ide liječniku, a broj vegetarijanaca u Hrvatskoj uskoro će doseći pet posto populacije.

Pohvalili turističku ponudu Hrvatske jer na Jadranu ima već nekoliko hotela koji nude isključivo vegetarijansku prehranu, a svi hoteli imaju vegetarijanske menije. Za sljedeći korak najavljuju prijedlog uvođenja vegetarijanskih obroka u vrtiće, škole, fakultete, bolnice i slične institucije.

Naglašavaju kako su istraživanja potvrdila da vegetarijanska prehrana smanjuje kolesterol, snižava krvni tlak i umanjuje rizike srčanih bolesti i karcinoma.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje