Konferencije

Svjetski summit o hrani u kolovozu u Kopenhagenu

Agrovijesti
Agro Food Park Danska Fotografija: Agro Food Park FB
Ministri iz cijelog svijeta, uključujući i hrvatskog, sudjelovat će na Svjetskom summitu o hrani pod motom "Bolja hrane za više ljudi" koji se održava u Kopenhagenu, 30. i 31. kolovoza ove godine.

Ministri iz cijelog svijeta, uključujući i hrvatskog, sudjelovat će na Svjetskom summitu o hrani pod motom "Bolja hrane za više ljudi" koji se održava u Kopenhagenu, 30. i 31. kolovoza ove godine.

Kako je najavilo dansko veleposlanstvo u Hrvatskoj, neke od zemalja koje će biti zastupljene na ministarskoj razini na summitu su Hrvatska, Indija, Francuska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Japan, Velika Britanija i Bugarska. Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je sudjelovanje ministra Tomislava Tolušića, kaže se u priopćenju veleposlanstva.

Danska princeza Marie ove je godine pokroviteljica summita, a na otvorenju će održati uvodni govor.

Nakon toga održat će se govori, panel diskusije, svečanost potpisivanja međunarodnih ugovora, posjet izložbi hrane "Bite Copenhagen" i gala večera "Okusite svijet" u Bella centru u glavnom gradu Danske.

Do sada je pozvano 56 predstavnika različitih zemalja, uključujući međunarodne organizacije kao što su Europska komisija, FoodDrinkEurope, Svjetska banka, Svjetsko poslovno vijeće, UN Global Compact, Organizacija za hranu i poljoprivredu, Svjetska zdravstvena organizacija, Vijeće Europe i Globalni savez za poboljšanje prehrane.

Sudjeluju i neke od najvećih svjetskih tvrtki, uključujući IBM, Google, Nestlé, Alibaba, Ikea i Tesco.

Osim toga, na summitu će sudjelovati danski i inozemni kuhari i poduzetnici, uključujući i Renea Redzepija, kuhara i suvlasnika poznatog danskog restorana NOMA, koji sudjeluje drugu godinu za redom.

Summit se temelji na gastronomiji i mogućnosti stvaranja globalnog pokreta koji se usredotočuje na sigurnost hrane, informacije o hrani i bolesti vezane uz prehranu, otpad od hrane i prehrambenu baštinu.

"Danska je jedna od vodećih svjetskih gastro zemalja, čiji restorani i chefovi nude vrhunsku kvalitetu namirnica i pripremu hrane. Dakle, prirodno je da održimo summit o hrani u Kopenhagenu gdje donositelji odluka i kreatori mišljenja iz cijelog svijeta mogu raspravljati o tome kako riješiti izazove s modernom prehranom“, poručio je danski ministar okoliša i hrane Jakob Ellemann-Jensen.

Summit bi trebao, kako se očekuje, mobilizirati zemlje, tvrtke i organizacije širom svijeta kako bi se osigurala kvalitetnija hrana za više ljudi.

Osim toga, summit će biti usko vezan uz UN-ove ciljeve održivosti za 2030. i raspravljat će se kako ovaj događaj i zaključci koji će se donijeti može ojačati ciljeve UN-a u odnosu na izazove hrane, zdravlja i okoliša.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje