The Good Growth Plan

Syngenta: Put prema održivoj poljoprivredi obuhvaća područja od zdravijeg tla, do zdravijih biljaka

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Pixabay
˝Ovo je put prema održivoj poljoprivredi, a promjene obuhvaćaju područja od zdravijeg tla, do zdravijih biljaka. Moramo nastaviti u tom smjeru za dobrobit okoliša, društva i poljoprivrednika˝, istaknuli su iz tvrtke.

Syngenta je postavila šest ˝obaveza˝ za održivo poslovanje koje trebaju ostvariti do 2020.godine i uoči Foruma o budućnosti poljoprivrede predstavila rezultate, točnije koliko su blizu dostizanju ciljeva. Kako tvrde iz tvrtke, vrijeme za razgovore je završilo, stoga su prešli su na djela i sami sebe iznenadili rezultatima.

˝Ovo je put prema održivoj poljoprivredi, a promjene obuhvaćaju područja od zdravijeg tla, do zdravijih biljaka. Moramo nastaviti u tom smjeru za dobrobit okoliša, društva i poljoprivrednika˝, istaknuli su iz tvrtke.

Šest ciljeva u The Good Growth Planu uključuju spašavanje što više poljoprivrednih površina, učinkovitije usjeve, poticanje bioraznolikosti, ulaganje u male i mikro poljoprivrednike, briga o svim dionicima u poljoprivrednoj proizvodnji te sigurnost svih dionika.

Za bioraznolikost su postigli zadani cilj iako je stanje u EU kritično, točnije postavljeni cilj su već premašili. Naime, cilj je bio pet milijuna hektara sa poboljšanom bioraznolikošću, a već sada su na 5,6 milijuna hektara. Unutar tog stupa provode 229 projekata u 37 država u kojima pospješuju rast autohtonih vrsta, brinu o tlu i vodi vodeći pitom računa o biljnom i životinjskom svijetu.

Važan je i stup produktivnosti usjeva u kojem su već na pola puta do ostvarivanja cilja. U partnerstvu s poljoprivrednicima i organizacijama smanjili su emisiju stakleničkih plinova za 14 posto. Suradnja obuhvaća 1400 farmi iz 41 države koje uzgajaju 22 različita tipa usjeva. Prosječan rast produktivnosti i prinosa usjeva je za 10,9 posto, a cilj do 2020. je dosegnuti 20 posto.

˝Ideja precizno dizajniranih proizvoda leži u tome da oni povećaju produktivnost usjeva za 20 posto. Hibridi pšenice za Syngentu su bili izazov, no uspjeli su postići veći korijen i širi list˝, kažu iz Syngente.

Kako tvrde u stupovima obrazovanja poljoprivrednika i prava radnika bliže se zadanom cilju. Ove godine u program o pravima radnika ulazi i SAD, što je velik pomak. Cilj unutar ta dva stupa održivog razvoja jest obrazovati što veći broj poljoprivrednika i to unutar zemalja u razvoju. Poseban napredak ostvarili su u Bangladešu, Indiji, Vijetnamu i na Filipinima.

Primjerice na Filipinima su upoznali uzgajivače riže s hibridima i naučili ih sve o njima povećavši im time produktivnost. Uz to, otvaraju i hubove u sklopu kojih pomažu malim poljoprivrednicima, a posebno su uspješni u Bangladešu. Uz Bangladeš, za sada imaju 50-ak hubova u Indoneziji, Senegalu i Keniji.˝ Prihod tih poljoprivrednika je rastao za 30 do 40 posto u odnosu na period kada im mi nismo pomagali. Rasla im je i produktivnost, i to za 25 posto˝, poručuju iz Syngente.

U spašavanju što više poljoprivrednih područja, cilj koji su postavili je doći do bolje produktivnosti i zdravijeg tla na deset milijuna hektara poljoprivrednih površina.

˝Kako bismo to osigurali, brinemo o tlu i usjevima kroz 157 projekata u 41 državi i do sada smo poboljšali produktivnost na 7.5 milijuna hektara. Jedan od takvih projekata implementirali smo u Brazilu, riječ je o projektu Smart Bio koji nudi digitalna rješenja za poljoprivredu˝, zaključuju iz Syngente.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje