Nova poljoprivredna politika

Talijani će davati državnu zemlju obiteljima s troje djece

Agrovijesti
Toskana, Italija Fotografija: Thinkstock
Mjera će se provesti kako bi se Italija na taj način borila protiv sve veće depopulacije u ruralnim područjima i napuštanju obradivog zemljišta. Vodeća udruga poljoprivrednika Coldiretti, koja predstavlja pola milijuna poljoprivrednika, procjenjuje da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države prostire na pola milijuna hektara od gotovo 13 milijuna hektara površine koja se koristi u Italiji. Vrijednost ove zemlje procjenjuje se na 9,9 milijardi eura.Prosječna cijena hektara u Italiji je 20.000 eura, gotovo dvostruko više nego u Njemačkoj i oko tri puta više nego u Francuskoj.

Talijanska populistička vlada predlaže da se obiteljima "pomogne" da se odluče za treće djete nudeći im poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu. Vlada se nada da će tako doprinijeti borbi protiv rastuće depopulacije u ruralnim područjima i napuštanju obradivog zemljišta. Prijedlog je naišao na kritike oporbe koja smatra kako se radi o "neo-srednjovjekovnoj" mjeri raspodjele zemlje.

Planirana mjera je uključena u, za Bruxelles, kontroverzni nacrt proračuna o kome se raspravlja u talijanskom parlamentu, a cilj je "ohrabriti socioekonomski razvoj ruralnih sredina i da istodobno podržati obitelji".

Polovica parcela koje bi išle u raspodjelu je poljoprivredno zemljište u vlasništvu države i ne koristi se za druge svrhe dok drugu polovicu čini napušteno i neobrađivane zemljište u regijama na jugu Italije.

Prema izvoru u vladi, mjeru je prvo predložio ministar poljoprivrede Gian Marco Centinaia, a podržali su je ministrica za regionalne poslove Erika Stefani i ministar za obitelj Lorenzo Fontana bivši europoslanik poznat po tome što je podržavao "tradicionalne" obiteljske ideja. Trojac su članovi Lige potpredsjednika Vlade Matea Salvinija.

Izvori u talijanskoj vladi, na zahtjev portala EURACTIV, odbili su komentirati detalje dok je sve još u fazi prijedloga. Objasnili su kako će biti donesen posebni propis za provedbu ove politike.

Ideja "povratka zemlji" doživjela je renesansu u Italiji, posebno među mladima, rekao je ministar Centina dodajući da je cilj ove mjere pomoći ljudima koji se žele baviti poljoprivredom da lakše dođu do obradive zemlje.

"U Italiji ima premalo djece i ta mjera trebala bi pomoći da se trend preokrene. Zbog toga ministarstvo želi pružiti doprinos ohrabrujući, posebice u seoskim sredini, rađanje djece", kazao je ministar u intervjuu za talijanski javni servis RAI. 

Inače, u nacrt proračunskog zakona uključena je odredba o uspostavi fonda od 20 milijardi eura u narednom trogodišnjem razdoblju iz koga će se davati povoljni zajmovi do 200 milijuna eura na 20 godina za kupnju stanova u blizini dodijeljene zemlje.

Distribucija poljoprivrednog zemljišta trajala bi najmanje 20 godina i odnosi se samo na obitelji s trećim djetetom rođenim 2019., 2020. ili 2021. godine. Prema talijanskim statističkim podacima ISTAT-a, u 2017. godini bilo je 3,77 milijuna obitelji s dvoje djece, uključujući parove koji više nemaju djecu.

Još postoje slabe nade da zemlju besplatno dobiju i neke od 4,2 milijuna obitelji s jednim djetetom - ako sada dobiju blizance ili jedno dijete 2019. i još jedno do kraja 2021.

Obitelji koje već imaju troje ili više djece bi bile isključene iz mjera usmjerenih na povećanje niskog nataliteta u Italiji.

Broj ljudi rođenih u Italiji 2017. godine bio je na rekordnoj razini od samo 458.141, i bio je 2 posto niži nego 2016. godine.

Prijedlog bi trebao uključivati ​​i strance koji žive u Italiji najmanje deset godina, inače bi se moglo postaviti pitanje ustavnosti ove mjere. Iako zbog masovne migracije opada i stopa nataliteta među nedržavljana Italije, udio rođenih iz te grupe u ukupno rođenim porastao je na gotovo 15 posto u 2012. s  5 posto kočliko je bio 2000 godine.

Vodeća udruga poljoprivrednika Coldiretti, koja predstavlja pola milijuna poljoprivrednika, procjenjuje da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države prostire na pola milijuna hektara od gotovo 13 milijuna hektara površine koja se koristi u Italiji. Vrijednost ove zemlje procjenjuje se na 9,9 milijardi eura.Prosječna cijena hektara u Italiji je 20.000 eura, gotovo dvostruko više nego u Njemačkoj i oko tri puta više nego u Francuskoj.

"To je plodna zemlja, čak je i površina velika, ali se najveći dio ne koristi dovoljno jer nedostaje poduzetničko upravljanje koje je sposobno poboljšati iskorištenost površina", navelo je udruženje.

Prema mišljenu udruženja davanjem te zemlje poljoprivrednicima država bi se oslobodila troškova i to bi bilo dobro za nove generacije kojima je slaba dostupnost zemlje za obradu jedna od glavnih prepreka za ulazak u poljoprivredni sektor.

Gianni Pittella, bivši lider grupe socijalista i demokrata Europskog parlamentu a sada talijanski senator, za EurActiv je definirao prijedlog populista kao "neo-srednjevjekovni".

"Politike koje podržavaju natalitet i obitelji su dobrodošle ali bi bilo bolje da Italija primjeni mjere pravnog poretka unutar europskih socijalnih prava, poput dopusta za majke i očeve", rekao je. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje