PAMETAN POTEZ

Talijanska kupnja tvornice duhana je 'potez mjeseca'

Agrovijesti
Duhan Fotografija: Agrobiz
Tvornicu duhana Bosanac iz Orašja preuzeli su talijanski kupci Giuseppe i Luka Bit te Roberto Martini, koji posluju u Turskoj, Češkoj i Poljskoj.

Tvornica za proizvodnju i obradu duhana Bosanac iz Orašja konačno je došla do pravog kupca koji će preuzeti svu ovogodišnju proizvodnju poznatog posavskog duhana i u narednim godinama realizirati još nekoliko atraktivnih projekata.

Po izboru poslovnog portala Indikator.ba, to je najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini u mjesecu lipnju. Kupci Giuseppe i Luka Bit te Roberto Martini, koji imaju tvrtke i u Turskoj, Češkoj i Poljskoj, prepoznali su stogodišnju tradiciju Bosanca plodno zemljište na kojem se duhan uzgaja. 

Trinaesta plaća  

Za njihov je dolazak zaslužan i Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske, koji je  prvi uspostavio kontakt s Talijanima.   Za najbolji poslovni potez u lipnju najozbilniji kandidat bila je odluka uprave Zdravstveno turističkog centra Banja Vručica kraj Teslića, prema kojoj će svi zaposleni dobiti pet posto vrijednosti prošlogodišnje dobiti tih toplica, odnosno po 250 maraka.  To je, kako je objašnjeno, "najbolji način da se radnici stimuliraju i motiviraju za povećan radni učinak i profitabilno poslovanje kolektiva". Zaposlenici te tvrtke već godinama uredno dobivaju i trinaestu plaću, što je u BiH  rijetkost.  

Spašena Konfekcija 

Treću poziciju na listi najboljih poslovnih poteza u lipnju u BiH zauzeo je bivši direktor Fabrike obuće KTK Visoko, a danas vlasnik tvrtke Maksi Admin Mostić koji je za milijun KM kupio pogon Konfekcije (radila u sastavu poslovnog sistema KTK). Novi vlasnik je već najavio da će u tvornicu dodatno investirati milijun KM i time osigurati posao i zadržavanje 120 radnika. 

Time je okončana agonija Konfekcije osnovane 1946. i rasplet spora koji se oko njene kupoprodaje vodio na sudu. Lider među najboljim poslovnim potezima u Europi tokom lipnja je British American Tobacco (BAT) zbog odluke da investira  800 milijuna eura tokom idućih pet godina u tvornicu u rumunjskom Ploiestiju, koja će biti jedini europski dobavljač gloa, BAT-ovog proizvoda za grijanje duhana.

Investiraju 521 mil. eura 

Za najbolji poslovni potez u lipnju u regiji Indikator je izabrao usvajanje strategije slovenske naftne kompanije Petrol, prema kojoj će u razdoblju od 2018.-2022. investirati 521 milijun eura, a što je za 33 posto više u odnosu na plan. Na koncu 2022. Petrol će imati 548 benzinskih pumpi. Tim planom uprava kompanije iskazala je punu posvećenost trajnom razvoju, navodi se.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje