Loša godina

Talijanska proizvodnja maslinovog ulja upola manja, cijene iste

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Thinkstock
Unatoč ranijim predviđanjima jake berbe, proizvođači maslinovog ulja u Italiji i većini Europe su oštro revidirali svoje prognoze na niže za sezonu 2016., dok su cijene od prošle godine stabilne

Prošle godine Italija je proizvela 470.000 tona maslinovog ulja i udvostručila groznu 2015. s 220.000 tona te je ponovno postala svjetski drugi proizvođač nakon Španjolske, donosi OliveOilTimes. Ne samo da je prinos 2015. bio više nego zadovoljavajući, već je i kvaliteta odlična, zahvaljujući savršenim klimatskim uvjetima.

Ove godine, dobro cvjetanje bilo je optimistično za većinu proizvođača najavljujući da će se pozitivan trend nastaviti, no serije nepovoljnih čimbenika povezanih uz vremenske neprilike tijekom zadnjeg perioda pogoršale su stvari i, pod takvim uvjetima, sada se procjenjuje da proizvodnja neće prijeći 250.000 tona.  Neki su poljoprivrednici započeli s berbom sredinom rujna kako bi se suočili s kritičnom situacijom i spriječili gubitke jer su maslinova voćna muha i drugi patogeni već pogodili stabla maslina na mnogim proizvodnim područjima. Sljedećih nekoliko tjedana biti će presudni za one koji čekaju pravi trenutak za početak.

Ovi izazovi djelomično su rezultat činjenice da skoro pa nije bilo zime diljem Italije, pogotovo u centralnom i južnoj dijelu. Temperature više od prosjeka i vlaga pomogli su razvoju patogena, čak i u razdobljima kada bi biološki razvoj bio normalno suspendiran. Unatoč ostalim sporadičnim štetnim vremenskim uvjetima kao što je tuča, postojalo je veliko povjerenje među većinom proizvođača sve do razdoblja razvoja ploda da će se morati boriti sa sekundarnim štetnicima kao što su Anthracnosa i Lytta Cescicatoria (Španjolska muha). Dodatno, Antracnosa je postala glavni problem.

Neka su područja pogodile velike suše dok je u drugim padalo mnogo kiše koja je stvorila vlagu i temperature ispod 30°C, što su idealni uvjeti za razvoj muhe. Onima koji su se morali boriti protiv ovih izazova, tretiranje nije imalo mnogo efekta, pogotovo u biodinamičkoj i ekološkoj poljoprivredi. U slučaju konvencionalnih tretiranja i korištenja proizvoda sa intervalima od 28 do 30 prije berbe, efikasnost je smanjenja kada je kišilo.  Ekološki poljoprivrednici posebno su rano krenuli u berbu u cilju sprječavanja daljnjih napada muhe.

Rano i stalno kontroliranje je nužno. Poljoprivrednici koji su započeli s nadzorom svojih stabala od početka proljeća na štetnike i korištenjem pravilnih tretmana na vrijeme imati će bolje rezultate.

Prema studiji koju je izradila GEA Iberia u srpnju, prognoza pokazuje pad od 8 posto u svjetskoj proizvodnji maslinovog ulja za 2016. godinu, te se procjenjuje da će Europa pretrpjeti pad u proizvodnji. Na isti način kao i u Italiji, oborena su dobra predviđanja Španjolske zbog vrućina i ljetnih suša te se proizvodnja sad procjenjuje na oko 1,3 milijuna tona. Pad se očekuje i u Grčkoj, dok bi Portugal mogao imati prosječnu proizvodnju.  Drugdje na Mediteranu očekuje se pad proizvodnje u Tunisu, dok je Turska jedina zemlja gdje će se vidjeti povećanje.  Štoviše, sudeći po operaterima u sektoru, cijene se neće značajno povećati zahvaljujući zalihama iz prošle sezone. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje