Stare sorte

Talijanski agri-poduzetnici uzgajaju češnjak pogodan za ljubljenje

Agrovijesti
KissinGarlic Fotografija: kissingarlic.com
Dvojica talijanskih poduzetnika poljoprivrednika lansirali su KissinGarlic – blago aromatičan češnjak koji se lako probavlja i ne uzrokuje loš zadah. No, s obzirom da uzgajaju sortu koja je zamalo bila izgubljena, imaju još jednu misiju – proširiti horizonte prehrambene industrije

Češnjak ima oporu aromu zbog soja alicina koji reagira svaki put kada se zdrobi ili sjecka. S obzirom da je poznat po tome da uzrokuje loš zadah iznenađujuće je da je alicin prirodni mehanizam obrane biljke protiv nametnika. No talijanski poduzetnički duo tvrdi da su našli rješenje u formi starinske sorte koje ne sadrži alicin zvane aglione.

Bivši inženjer Alessandro Guagni i odvjetnik Lorenzo Bianchi kažu: „Za one koji vole okus češnjaka ali ga izbjegavaju zbog problema s probavom i neizbježnog lošeg zadaha – tu je KissinGarlic.“

Biljka je pet puta veća od običnog češnjaka ali može narasti čak i do deset puta veća – što je nešto što sve intrigira, a njezin je okus, iako po češnjaku, suptilniji i lagano začinjen te ne stvara probavne smetnje. Češnjak ima certifikat ekološke proizvodnje, a  glavice se prodaju ili po težini ili po broju lukovica, a cijena ovisi o uvjetima svake uzgojne sezone.

KissinGarlic

Širenje industrijskih horizonata

Danas malo tko uzgaja aglione čak i u Italiji, pa su Guagni i Bianchi imali velikih problema s pronalaženjem sjemena za početak proizvodnje. Prema Slow Foodu, samo je desetak proizvođača koji uzgajaju aglione proizvodeći oko 2.000 lukovica godišnje, a svi su smješteni u dolini Chiana. Vjeruje se da je sorta izgubljena zbog industrijalizacije u 60-ima.

Guagni i Bianci vrlo malo koriste strojeve, samo u određenim fazama proizvodnje kao što su sijanje sjemena i transport lukovica nakon berbe. A za uklanjanje korova i trave te gnojenje tla koriste – patke. One ne diraju češnjak ali jedu okolnu travu i korov, a njihov izmet koristi kao gnojivo za tlo.

„Uvijek ima novih ideja i to nas zabavlja i potiče. Idemo naprijed kako bi ponovno pronašli izvrsne poljoprivredne proizvode, uzgojene ekološki s ciljem otkrivanja novih okusa i širenja horizonata prehrambene industrije.“

KissinGarlic

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje