SKANDAL U CRNOJ GORI

Talijanski cirkus otišao prije deset mjeseci, deve ostale da umiru u kamionu!

Agrovijesti
Zanemarivanje životinja u Crnoj Gori Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Nezapamćen slučaj zanemarivanja i zlostavljanja životinja nadomak Podgorice. Uginule kamerunske koze, nojevi i lame. Nadležni šute već deset mjeseci

DESET mjeseci 15 deva, koje je cirkus "Monte Carlo" ostavio na periferiji Podgorice, smještenih u kamionu u naselju Dahna - preživljava dramu, a nadležne službe u glavnom gradu Crne Gore ne reagiraju, prenose podgorički mediji. 

Nevladina organizacija "Spas" uputila je apel veterinarskoj inspekciji, komunalnoj policiji, Agenciji za zaštitu okoliša, ministarstvima poljoprivrede i unutarnjih poslova, kao i delegaciji Europske unije, sa zahtjevom da se što prije riješi sudbina preostalih deva. O njima se nitko ne brine, pa je strah od uginuća sasvim izvjestan. Jer, zbog loših uvjeta života proteklih mjeseci već su uginule mnogobrojne životinje - kamerunske koze, nojevi, lame ...

Iz ove udruge podsjećaju kako je talijanski cirkus prošle godine došao u Crnu Goru sa tridesetak životinja i radio svoje show-programe diljem zemlje, da bi u kolovozu otišli sa samo polovinom svojih životinja. Kamioni s ostavljenim životinjama smješteni su u podgoričkom naselju Dahna, a jedan od susjeda priča da ih je u početku bilo više.

- Vremenom su umirale, jer nisu izlazile iz kamiona nikad. I sada te jadne deve koje su ostale žive, muče se i umiru polako. Susjed koji ih hrani dođe tek svaki treći dan. Dolazilo je ovdje i mnogo mesara i ljudi sa stočnih sajmova kako bi otkupili neke od životinja za meso - priča mještanin Dahne.

U "Spasu" ističu kako oni nemaju nadležnost da oduzmu životinje i zbog toga apeliraju na institucije u Crnoj Gori da svatka u svojoj nadležnosti hitno reagira i spase životinje, jer su uvjeti u kojima žive neprihvatljivi.

- U kakvom su stanju životinje najbolje govori to da su deve izgubile grbe! Ove životinje treba smjestiti u prihvatilišta za životinje, pokrenuti istragu protiv počinitelja ovog kaznenog djela zlostavljanja i zanemarivanja životinja - poručuju iz "Spasa", dodajući da će oni osigurati smještaj za deve, dok nadležni za to ne nađu najbolje rješenje.

Putujući međunarodna cirkus iz Italije došao je lani u glavni grad Crne Gore poslije devet godina. Predstave su bile dobro posjećene, a publiku su privlačili nastupi životinja. Kada se cirkus završio, nečijim nemarom ostalo je tridesetak životinja od kojih je polovica u međuvremenu uginula. Osim što su životinje pretrpjele strahote, postoji bojazan i od širenja zaraze od uginulih lešina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje