OZNAKA O PODRIJETLU NA ETIKETI

Talijanski manevar oko etiketa i podrijetla zabrinuo Komisiju i proizvođače tjestenine

Agrovijesti
Tjestenina Fotografija: Thinkstock
Talijanski sud odobrio je 22. studenog uredbe koje su potpisali ministarstva poljoprivrede i gospodarskog razvoja kako bi na etikete uključili zemlju podrijetla žitarica na rižu i tjesteninu.

Talijanski sud odobrio je 22. studenog uredbe koje su potpisali ministarstva poljoprivrede i gospodarskog razvoja kako bi na etikete uključili zemlju podrijetla žitarica na rižu i tjesteninu. Taj potez prihvatio je Coldiretti, najveći talijanski sindikat poljoprivrednika, ali zabrinuta je Europska komisija i proizvođači tjestenine.

Aidepi, trgovačka udruga koja zastupa više od 20 proizvođača tjestenine, uključujući svjetskog diva Barillu, nastojala je obustaviti uredbe koje će od veljače 2018. zahtijevati da uključe podrijetlo durum pšenice na etiketi. No, talijanski sud odbacio je te tvrdnje, tvrdeći kako "interes potrošača treba imati prednost".

"Naša je akcija tumačena kao znak da proizvođači tjestenine ne žele više transparentnosti. Ali to nije tako ", izjavio je glasnogovornik Aidepi za EURACTIV.com

Najviše proizvode

Italija je najveći proizvođač tjestenine u svijetu. Proizvodi oko 3,4 milijuna tona tjestenine godišnje i izvoze polovicu. Tvornice talijanskih tjestenina svake godine potroše 6 tona durum pšenice, ali Italija proizvodi samo 4 tone, što znači da mora uvesti još 2 tone.

I nije sva talijanska pšenice kvalificirana da postane tjestenine: budući da je zakon donesen 1957., mora zadovoljiti detaljne zahtjeve o boji, veličini zrna, sadržaju proteina i glutena. Prema Ministarstvu poljoprivrede čak 30% talijanske pšenice ne udovoljava tim standardima.

Talijanski je identitet toliko čvrsto vezan uz hranu, osobito tjesteninu, da bi bilo kakva akcija za zaštitu marke "made in Italy", čak i ako je nepravedna, dobiva pažnju.

Tjestenina
EU direktiva o informacijama o hrani potrošačima omogućava proizvođačima da dobrovoljno uvedu zemlju ili mjesto podrijetla pojedinih kategorija hrane. Ipak, omogućilo je određenim zemljama članicama, uključujući Italiju, Francusku, Španjolsku i Grčku, da "pilot test" zahtijeva uključivanje podrijetla mesa i mliječnih proizvoda.

Italija je otišla korak dalje, odlučivši odrediti nova pravila o označavanju tjestenine, riže i proizvoda na bazi rajčice - bez obavještavanja Komisije, kako to traži zakon EU.

"Komisija je zabrinuta i očekuje daljnje informacije od talijanskih vlasti glede novih zakona", izjavio je glasnogovornik Komisije za EURACTIV.

Talijanski ministar poljoprivrede Maurizio Martina svoje poteze opravdava tvrdeći kako želi zaštititi proizvode "napravljene u Italiji" i kao nastojanje da se čuje glas poljoprivrednika u Bruxellesu.

"Idemo naprijed kako bismo zaštitili talijanske proizvode i pojačali podrijetlo sirovina. Sada želimo zakon EU-a ", tweetao je nakon što je sud potvrdio odluku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje