Uvoz

Talijanski proizvođači žele strože kontrole tuniskog maslinovog ulja

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Thinkstock
Na bazi sporazuma potpisanog prije godinu dana s ciljem potpore tuniskoj ekonomiji nakon terorističkih napada, Europska unija je do sada uvezla 7000 tona maslinovog ulja iz sjeverno-afričke zemlje, stoji u zadnjem monitoring izvješću Europske komisije o utjecaju mjera koje dopuštaju uvoz 35.000 tona godišnje bez carina od kraja 2017.

Razina nadzora opskrbno lanca maslinovim ulje je vrlo visoka, naglašava Angelo Cremonini predsjednik Olive Oil Group Assitol. U praksi, akcija nije generirala poplavu za stranim maslinovim uljima na europskom tržištu, čega su se mnogi bojali prvotno. „Italija mora uvoziti maslinovo ulje iz drugih EU zemalja u cilju zadovoljavanja potreba tržišta“, kaže Cremonini za Olive Oil Times. „Samo 10 posto uvoza dolazi iz ne-EU zemalja, uključujući Tunis. Međutim, važno je naglasiti da naša zemlja može računati na Nacionalni sustav poljoprivrednih informacija (SIAN), koji također garantira sljedivost vina“, kaže Cremonini.

„ protekle dvije godine, SIAN nam je omogućio da se borimo protiv tzv. prevara na papirima o ulju – onih na bazi krive dokumentacije. Nadalje, kompjuterizirani sustav omogućava precizni razmjer proizvodnje maslinovog ulja,  koji je osnovni alat u sprječavanju potencijalnih prevara.“

Na toj bazi, udruženje talijanske industrije maslinovog ulja predložilo je EU da proširi obveze uvođenja SIAN sustava diljem zajednice. Assitol je pokrenuo raspravu unutar Međunarodnog maslinarskog vijeća i otkrio da je Španjolska otvorena za prijedlog; iako je rasprava o ovom kompleksnom problemu u ranoj fazi.

Predsjednik udruženja naglasi je da u Italiji devet kontrolnih tijela nadgleda proizvodnju maslinovog ulja. Nadalje, većina tvrtki ima interne protokole koji pružaju jedinstven i siguran proizvod – u osnovi, provode se stroge kontrole u svim fazama. „Analiziraju se desetine tisuća uzoraka maslinovog ulja. Kontrole nisu ograničene na kemijske, fizičke i senzorne analize koje zahtjeva zakon, već također uključuju dodatne analize za procjenu kvalitete i indeksa čistoće svakog uzorka“, kaže Cremonini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje