Uvoz riže

Talijanski ratari bijesni jer ih ubija jeftini uvoz iz Azije

Agrovijesti
Polja riže u Kini Fotografija: Thinkstock
Talijanski proizvođači riže okupili su se ispred Ministarstva poljoprivrede u Rimu, u znak protesta protiv konkurencije iz Azije.

Talijanska poljoprivreda je, kako tvrde, u krizi, a potrošači "nesvjesno kupuju pesticidima kontaminirane žitarice koje skupljaju eksploatirana djeca", prenosi agencija France press.

Uvoz riže iz Azije uništava cijene domaće riže, a loši propisi o označavanju proizvoda sprječavaju potrošače da prate podrijetlo artikala koji su na policama supermarketa, objavila je Asocijacija talijanskih poljoprivrednika Coldireti. 

"U protekloj godini, prodajna cijena riže je prepolovljena, a uvoz iz jugoistočne Azije učetverostručen", izjavio je predsjednik te Asocijacije. Kako je rekao, riža uzgajan u jugoistočnoj Aziji je "opasan, uzgajan uz korištenje pesticida i eksploatirane dječje radne snage". 

"Svaki četvrti paket riže u prodaji u Italiji je iz inozemstva, ali potrošači to ne znaju jer podrijetlo proizvoda nije naznačeno", kazao je.
Italija je, kako poručuju iz Asocijacije, najveći europski proizvođač riže, a više od 4.200 poljoprivrednih gospodarstva proizvodi 1,6 milijuna tona riže godišnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje