Savjetovanje

Tečaj „Prerada mlijeka“ je prešao granice Hrvatske

Agrovijesti
Mljekar Fotografija: Thinkstock
Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, trenutno u Hrvatskoj imamo 108 objekata za preradu mlijeka odobrenih pod posebnim uvjetima (prerada vlastite sirovine) što znači, ukoliko se korisnicima omogući lakša dostupnost financijskim sredstvima, broj objekata bi porastao dvostruko. Prostora na tržištu ima dovoljno, pogotovo na području grada Zagreba te Istre i Dalmacije, gdje postoji daleko veća potražnja nego ponuda.

Sukladno Sporazumu o suradnji Hrvatske poljoprivredno - šumarske savjetodavne službe s Makedonskom nacionalnom savjetodavnom agencijom napravili smo prvi veći korak te za kolege održali radionicu iz Prerade mlijeka, a koju mi u Hrvatskoj uspješno provodimo zahvaljujući mjerama ruralnog razvoja.

U Hrvatskoj je, do sada, održano 36 tečajeva koje je pohađalo 735 polaznika. Reakcije polaznika na tečajeve su izvrsne. Većina polaznika se okušala i nastavila preradu mlijeka na svom OPG-u, neki samo za sebe i svoju obitelj, dok je 100-tinjak polaznika iskazalo interes za diversifikaciju na OPG-u, odnosno preradu mlijeka u odobrenim objektima te direktan izlaz na tržište prodajom gotovih mliječnih proizvoda krajnjem potrošaču pa i do daljnjeg razvoja kroz seoski turizam.

Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, trenutno u Hrvatskoj imamo 108 objekata za preradu mlijeka odobrenih pod posebnim uvjetima (prerada vlastite sirovine) što znači, ukoliko se korisnicima omogući lakša dostupnost financijskim sredstvima, broj objekata bi porastao dvostruko. Prostora na tržištu ima dovoljno, pogotovo na području grada Zagreba te Istre i Dalmacije, gdje postoji daleko veća potražnja nego ponuda.

Unutar HPŠSS, nakon osnivanja Radne grupe za sirarstvo, već se četrnaestu godinu bavimo sirarstvom s glavnim ciljem unaprjeđenja tehnologije i povećanja prihoda OPG-ova na ruralnom prostoru kroz specijalizaciju u sirarstvu.  Kroz sve te godine,  u suradnji sa znanstvenom zajednicom i nadležnim tijelima, postavili smo temelje razvoja sirarstva kakvog danas poznajemo na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj. 

Upravo naši vidljivi rezultati bili su zanimljivi makedonskim kolegama u neobaveznom druženju nakon osnivačke skupštine udruge naziva „Mreža savjetodavnih službi jugoistočne Europe“ (South Eastern Europe Advisory Service Network – SEASN, www.seasn.eu) održane 22. listopada 2015. godine u Sofiji (Bugarska) te nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji naše dvije službe, sirarstvo je bilo konkretna predvodnica daljnjoj suradnji.

U Makedoniji ne postoji ovakav oblik proizvodnje. Poljoprivrednici proizvođači mlijeka uglavnom rade za velike mljekare, a proizvodnja sira je industrijskog tipa.  Prvi korak bila je edukacija. Tročlani tim HPŠSS u sastavu dr. sc. Emilije Cimerman, Predrag Janeš i Višnja Krapljan, tijekom 5 radnih dana kolegama je održao tečaj u obliku kako ga rade i u Hrvatskoj. Pored prenošenja teoretskog znanja putem prezentacija i video zapisa, najviše vremena provelo se u sirani gdje su prikazivani praktični primjeri proizvodnje različitih mliječnih proizvoda.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje