PRIČE SA DUŠOM

TEGLE IZ LEBANA putuju za Austriju: Dugo su bile bez posla, sve dok nisu počele praviti ajvar

Agrovijesti
Radanska ruža iz Lebana Fotografija: Radanska ruža Pogledajte galeriju
U Radanskoj ruži danas 22 žene rade u tri smjene, prave ajvar, slatko i džemove i vole ovu firmu kao svoju. Ovog tjedna prenosimo tekst s internet stranice Priče sa dušom.

Nakon prve plaće koja im je legla u prosincu 2015. godine, tada samo pet zaposlenih žena u socijalnom poduzeću Radanska ruža na licima su imale i suze i osmijeh. Njihov direktor Predrag Stošić (41) sjeća se da je to bio najsretnij trenutak, jer su mnoge žene dugo čekale na posao u Lebanu, u jednoj od najsiromašnijih općina u Srbiji, a nekima je to bio prvi posao u životu.

U Radanskoj ruži danas 22 žene rade u tri smjene, prave ajvar, slatko i džemove i vole ovu firmu kao svoju.

Radanska ruža iz Lebana

Samohrana majka tri sina Biljana Stanković (36) priča kako joj je rad u ovom poduzeću potpuno promjenio život, da je sretna što radi posao koji voli i da u njega ulaže puno ljubavi. Njena kolegica Jasmina Jovanović (52) nekada tekstilni radnik, a sada početnik u ovoj firmi ističe da u Lebanu nije lako naći posao za, kako kaže, žene u godinama i da se ljudi snalaze kako znaju i umiju.

Radanska ruža iz Lebana
– Ja radim evo treći mjesec i zadovoljna sam. Kada mi je suprug preminuo, ostala sam sa dvoje dece, bukvalno smo preživljavali. Otišla sam u Centar za socijalni rad da tražim pomoć, oni su me povezali sa ovim poduzećem, a Radanska ruža mi je izašla u susret – priča Jasmina za Priče sa dušom.

U Lebanu su ponosni na ovu tvrtku. Kroz javno-privatno partnerstvo i projekt Europskog Progresa osnovali su ga Udruženje žena Ruža Lebane na čelu sa Slobodankom Pavlović i Općina Lebane, a sa ciljem da se pomogne teže zapošljivim katerogijama stanovništva, u ovom slučaju ženama.

– U Srbiji nije definiran pojam socijalnog poduzeća niti socijalnog poduzetništva, a razlog zbog kojeg se mi tako zovemo i što nas čini drugačijim od drugih je to što zapošljavamo žene sa invaliditetom i samohrane majke. Većina su bile korisnice neke vrste socijalne pomoći sve dok nisu počele raditi, a sada im mi uplaćujemo poreze i doprinose, pa država i općina imaju dvostruku korist. Druga socijalna komponenta je što su naši dobavljači poljoprivredna gospodarstva iz ruralnih krajeva općine Lebane. Oni ne mogu plasirati svoje proizvode na tržište, jer nisu tržišno konkurentni, ali mi otkupljujemo kompletnu njihovu proizvodnju – objašnjava Predrag.

Radanska ruža nedavno je obilježila drugi rođendan. Vremenom su povećavali broj zaposlenih i proizvodnju, a tijekom ljeta angažiraju i žene kooperante koje uslužno rade primarnu preradu paprike, pečenje i čišćenje paprike za ajvar. Ističu da im je u tome značajno pomogao kredit Erste banke kroz projekt Korak po korak, jedine banke u Srbiji koja daje kredite socijalnim poduzećima. Nedavno su pozvani u Beč na tamošnji Božićni sajam, gdje će se sresti sa austrijskim poduzetnicima.

Radanska ruža iz Lebana

– Najveće tržište je Beograd i tamo ide 90 posto naših proizvoda. Pravimo blagi i ljuti "cepkani" ajvar,po našoj recepturi, sa paprikom iz našeg kraja – kurtovskom kapijom. Od slanih specijaliteta tu su: peglana paprika – svježa paprika koja se presa sa bijelim lukom, mrkvom i peršinom, zatim svježa rajčica, samljeven i pasteriziran, kao i tzv. mackalo, odnosno naša lokalna ljutenica.

Radanska ruža iz Lebana

Od slatkiša Predrag je izdvojio slatko i džem od šumskih jagoda, od marelica, vinogradarske breskve praske (staro autohtono voće sa juga) i džem od šipka i šljive. Jedini su u Srbiji koji proizvode pekmez od šljive, koji se pravi od pečenih šljiva koje se ne kuhaju već se peku u pećnici, sa samo devet posto šećera. Na štandu su i šljive sa orasima, i slatko od dunja sa orasima. Proizvodi se prodaju na sajmovima i online preko web stranice, s dostavom na kućnu adresu.   

Radanska ruža iz Lebana

– Osim zaposlenja, jedan od naših ciljeva je da socijaliziramo žene. Sjećam se kada im je legla prva plaća, njih pet su u isto vrijeme dobile SMS poruku od banke, a na njihovim licima sam vidio i suze i osmjeh. E, to je naš motiv, naša vizija, da dobro poslujemo, da radimo i da imamo što više suza radosnica. Mnogo je teških sudbina žena koje rade u našem poduzeću mnoge prvi put u životu imaju svoj novac. Nama njihova sreća i dobra energija daju snagu i povod da nikad ne odustanemo – iskren je Stošić.

Radanska ruža iz Lebana

– Kod nas nema norme niti smo im ikada rekli koliko jedinica proizvoda moraju napraviti. Proizvodnju planiramo u dogovoru sa radnicama. I kada smo imali veće narudžbe, same su predlagale i organizirale se da rade i po 9 sati, samo da bismo ispunili zahtjeve kupaca. One ovo poduzeće vide kao svoje – kaže direktor Radanske ruže i dodaje kako su krenuli sa organskom proizvodnjom, kroz projekat EU progresa, na površini od jednog hektara te da su osigurali stranog investitora koji je omogućio proširenje na 2,5 hektara. Licencirali su organsku proizvodnju ajvara i još nekih proizvoda i uskoro isporučuju prvi kontigent organskih proizvoda u Austriju.

Više o ovom socijalnom poduzeću saznajte OVDJE. a cijelu priču pročitajte na internt stranici Priče sa dušom

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje