UMJETNA INTELIGENCIJA

Tehnološke inovacije ključne su za "četvrtu revoluciju" u poljoprivredi

Agrovijesti
Obilazak obiteljske sirane Kusanovec u povodu Dana otvorenih vrata ZG sireka, krave, sir Fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Istraživači umjetne inteligencije su uglavnom usredotočeni na tehnološke tvrtke, ali upotreba umjetne inteligencije u poljoprivredi privlači globalni interes zbog potrebe za hranjenjem rastućeg globalnog stanovništva uslijed sve većih nestašica vode i klimatskih promjena.

Generacije seljaka oslanjale su se na znanje i obiteljsku ekspertizu u proizvodnje hrane, a danas je mnoštvo zadataka lakše zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Umjetna inteligencija danas pomaže poljoprivrednicima diljem Kanade u povećanju prinosa, smanjenju troškova i smanjenju štete na okolišu.

SomaDetect Inc. iz Frederictona u New Brunswick, priprema se za isporuku komercijalnih sustava ove jeseni koji će testirati mlijeko i koristiti umjetnu inteligenciju kako bi pružio uvid kako bi maksimizirala profitabilnost poljoprivrednika, a farmeri mogu pratiti svoje stado kroz "internet krava". Senzori instalirani na svakoj mliječnoj stanici identificiraju svaku krava, ispituju mlijeko i brzo daju podatke poljoprivrednicima poput količine bjelančevina i masnoća, pokazatelji bolesti, hormona koji upravljaju reprodukcijom i antibiotskim rezidualima.

Motorleaf Inc. razvio je sustav koji stječe podatke iz poslovanja i primjenjuje algoritme za umjetnu inteligenciju i učenje kako bi se identificirali rastući uzorci u stakleniku, a koji se zatim mogu koristiti za predviđanje veličine budućih žetvi. Predviđanja prinosa od presudne su važnosti za uzgajivače, jer ukazuju na to koliko će proizvodi biti dostupni za unaprijed dogovorene ugovore.Tradicionalne metode brojanja mogu griješiti za 20 do 30 posto, jer poljoprivrednici procjenjuju prinos čitavog usjeva nakon brojanja uzoraka povrća, lišća i cvijeća na malom prostoru.

SunSelect koji u Kaliforniji uzgaja rajčicu, jedan je od kupaca koji je napustio ručna predviđanja nakon što su Motorleafovi algoritmi udvostručili točnost projekcija tjednih prinosa, što je rezultiralo značajnim uštedama za uzgajivača.

Istraživači umjetne inteligencije su uglavnom usredotočeni na tehnološke tvrtke, ali upotreba umjetne inteligencije u poljoprivredi privlači globalni interes zbog potrebe za hranjenjem rastućeg globalnog stanovništva uslijed sve većih nestašica vode i klimatskih promjena.

Kombinacija dronova i umjetne inteligencije pomogla je kalifornijskom pistaciju i usjevima badema zalijevanjem samo tamo gdje je to potrebno.Tehnologija se također može koristiti u poljima kukuruza i usmjeriti na korištenje gnojiva na područjima koja zahtijevaju dodatnu pomoć, štedeći time vrijeme i novac poljoprivrednika.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje