Biomasa

Tematska sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu održana u Novskoj

Agrovijesti
Biomasa Fotografija: HPK
Projekt potencijala biomase iz poljoprivrede i šumarstva u RH predstavila je voditeljica Odjela za privredni razvoj Poljoprivredne komore Hrvatske Tajana Radić.

O održivom korištenju poljoprivredne i šumske biomase u podizanju energetskog potencijala Hrvatske raspravljalo se u četvrtak na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora u Novskoj na kojoj su sudjelovali predstavnici ministarstava poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike i graditeljstva te predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore.

"Biomasa može biti dodatna vrijednost u stvaranju novih radnih mjesta i svako ruralno te ratom oštećeno područje traži ovakve investicije", istaknuo je predsjednik tog odbora Tomislav Panenić govoreći o neiskorištenim potencijalima biomase u Hrvatskoj.

Ocijenio je da je biomasa i njezino korištenje u podizanju malih pogona zanimljiva na nacionalnoj razini jer takvi energetski pogoni ne pomažu samo razvoju kućanstava i drvne industrije, nego i području na kojem jesu u cjelini.

Projekt potencijala biomase iz poljoprivrede i šumarstva u RH predstavila je voditeljica Odjela za privredni razvoj Poljoprivredne komore Hrvatske Tajana Radić.

"Cilj projekta je pokazati održivost korištenja ostataka u poljoprivredi i time otvoriti nova radna mjesta te pojačati lokalnu zajednicu i poljoprivredna gospodarstva. Stoga smo i ušli u ovaj projekt", rekla je. Projekt je financiran iz programa za istraživanje i inovacije "Obzor 2020", a u njemu surađuje sedam partnera iz 11 zemalja.

Na sjednici je zaključeno da u Hrvatskoj ima mogućnosti i zanimanja za izgradnju malih i velikih energetskih pogona na bazi biomase zbog razvoja seoskih sredina i zbog zapošljavanja stanovništva u tim područjima.

U sljedećem razdoblju o toj će se temi raspravljati u Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a zatim i donošenje konkretnih mjera.

Sudionike rasprave pozdravio je i gradonačelnik Novske Marin Piletić, koji je rekao da su Novljani zainteresirani za tu temu, što pokazuje i rasprava o tome u najzapadnijemu slavonskom gradu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje