Preuzimanja

Tesco kupuje kompaniju za veleprodaju hrane Booker za 4,6 milijardi dolara

Agrovijesti
Tesco Fotografija: Tesco FB
Najveći britanski maloprodajni lanac Tesco planira kupnju Bookera, vodeće tamošnje kompanije u veleprodaji hrane, za 3,7 milijardi funti ili 4,6 milijardi dolara, nastojeći time reafirmirati svoju dominaciju pojačanim ulaskom u brzorastuće tržište restorana i pubova.

Tescovo preuzimanje Bookera označava stabilnost ovog lanca supermarketa nakon dvogodišnjih problema u poslovanju.

Izvršni direktor Tesca Dave Lewis usredotočio se na oživljavanje poslovanja mješovitom robom u Britaniji, a u zajedničkoj izjavi dviju kompanija, objavljenoj u petak, kazao je kako će tvrtke u suradnji biti u mogućnosti kvalitetnije odgovoriti na zahtjeve rastućeg tržišta hrane u Velikoj Britaniji.  

Kupnjom Bookera, Tesco će unaprijediti mogućnost opskrbe britanskih kafića, restorana i pubova, čije poslovanje raste brže od ugostitelja koji naglasak stavljaju na kućnu dostavu hrane. 

Booker opskrbljuje oko 450 tisuća ugostiteljskih objekata za pripremu hrane, uključujući i lance kao što su Wagamama i Carluccio's.

"Spajanje s Bookerom će dodatno unaprijediti Tescove izglede za rast, stvarajući vodeću britansku kompaniju u prodaji hrane, kombinirajući iskustva u maloprodaji, veleprodaji, opskrbi i digitalnom poslovanju", izjavio je Lewis.  

Lewis, koji je na čelo Tesca došao 2014. kada je tvrtka bila u krizi i ubrzano gubila tržišni udjel, dogovor vidi kao dio strategije prelaska na akvizicije, umjesto naglaska na širenju međunarodnog poslovanja.

Tesco je u zadnje dvije godine prodao podružnicu u Južnoj Koreji za 6,1 milijardu dolara, kao i poslovanje u Turskoj te lanac restorana Giraffe.

Kako stoji u zajedničkoj izjavi, dogovor bi trebao polučiti sinergijski učinak od najmanje 200 milijuna funti kroz tri godine. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje