Trgovina

Tesco napušta Tursku

Agrovijesti
Tesco Fotografija: Tesco FB
Tesco je nakon rekordnog godišnjeg gubitka u poslovnoj godini 2014/2015. krenuo u preustroj poslovanja, pri čemu su danas priopćili da će prodati 95,5 posto udjela u turskom poslovanju Kipa konkurentskoj grupi Migros.

Najveći britanski maloprodajni lanac Tesco najavio je u petak da će prodati tursko poslovanje i fokusirati se na poslovanje u srednjoj Europi i jugoistočnoj Aziji.

Tesco je nakon rekordnog godišnjeg gubitka u poslovnoj godini 2014/2015. krenuo u preustroj poslovanja, pri čemu su danas priopćili da će prodati 95,5 posto udjela u turskom poslovanju Kipa konkurentskoj grupi Migros.

Prodaja turskog poslovanja, nakon što ju odobre lokalni regulatori, donijet će im procijenjenih oko 30 milijuna funti (38 milijuna eura) i smanjiti njihov dug koji trenutno iznosio oko 110 milijuna funti.

"Prodaja Kipe odražava konkretni strateški izazov s kojim se suočavamo u Turskoj kao mali regionalni igrač u žestokoj tržišnoj konkurenciji", rekao je izvršni direktor Tesca Dave Lewis u priopćenju.

"Time nestaje potreba za održivim ulaganjem koje bi bilo nužno kako bi ta kompanija mogla samostalno konkurirati na tržištu i dobivamo odriješene ruke da se usredotočimo na poboljšanje profitabilnosti u srednjoj Europi i daljnji rast našeg poslovanja u jugoistočnoj Aziji", dodaje Lewis.

Tesco je ušao na tursko tržište 2003. godine i u međuvremenu se proširio na 170 trgovina koje zapošljavaju oko 9.600 radnika, navodi se na internetskim stranicama maloprodajnog lanca.

Odlučili su također prodati lanac restorana Giraffe, samo tri godine nakon što su ga kupili, i to tvrtki Boparan Restorants Holdings Limited za neobjavljen iznos.

U osvrtu na tu odluku izvršni direktor britanske kompanije dodaje: "Nakon što stabiliziramo poslovanje u Velikoj Britaniji, nastavit ćemo se fokusirati tamo gdje najbolje možemo služiti potrebama naših kupaca, uz osiguravanje održivosti našeg poslovanja na dugi rok".

Ukupno poslovanje Tesca oporavilo se u poslovnoj godini do veljače zahvaljujući povećanju prodaje. U prethodnoj poslovnoj godini zabilježili su rekordni gubitak 5,7 milijardi funti pod utjecajem ogromnog otpisa imovine i slabog rezultata na matičnom tržištu.

Proteklih je godina Tesco suočen sa sve žešćom konkurencijom u Velikoj Britaniji, posebno njemačkih diskontih lanaca Aldi i Lidl, ali i Morrisonsa, Sainsbury's-a i Asde u vlasništvu Walmarta.

Tesco je već izašao iz poslovanja u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje