Poslovanje Agrokora

Tihomir Jajić: Dogovoreno da isplata malim dobavljačima, poglavito OPG-ovima ide u cijelosti

Agrovijesti
Agrokor sjedište Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
Predstavnica velikih dobavljača Agrokora Marica Vidaković izjavila je u petak kako će se najkasnije do kraja lipnja u cijelosti isplatiti dospjele stare obveze koncerna prema malim dobavljačima i OPG-ovima, dok je Tihomir Jajić kazao da će tada rok plaćanja prema malim dobavljačima biti sveden u zakonski okvir.

Na sastanku Koordinacije proizvođača i dobavljača na kojem su predstavljeni detalji oko novog financiranja koncerna, ukupno vrijednog 480 milijuna eura, predstavnici proizvođača i dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora u petak su upoznali su svoje kolege s detaljima financijskog aranžmana.

Najvažnija vijest za brojne dobavljače je da će 150 od ukupno 480 milijuna eura kredita otići za isplatu starog duga. Malim obrtnicima i OPG-ovima bit će isplaćeno oko 30 milijuna eura starog duga najvjerojatnije već do kraja lipnja

"Mogu reći da smo se više-manje dogovorili oko kriterija i potvrđujemo ono što smo u razgovoru s povjerenikom (Ante Ramljak) već komunicirali, da ćemo oko 30 milijuna eura, koliko procjenjujemo da su dospjele stare obveze za male OPG-ovce, poljoprivrednike i obrtnike, isplatiti u cijelosti, shodno tranšama povlačenja kredita, ali mislim najkasnije do konca lipnja", kazala je Vidaković novinarima nakon sastanka dobavljača u Krašu.

Ostalih 120 milijuna eura, kako je kazala, biti će isplaćeno po kriteriju nekog postotka za sve dobavljače.

Vidaković je kazala kako je taj kriterij još uvijek u razradi, jer je situacija složenija - postoji ukupan dug, dug umanjen za financijske mjenice koje nisu predmet plaćanja te dug koji se odnosi na komercijalni dug za robu i regresne mjenice, koja je također bila podloga za isporuku roba.

"Proces same isplate u ovom trenutku nije upitan, pričekat ćemo da sredstva sjednu na račun, a kriterije ćemo razrađivati da budu što jasniji, primjenjiviji i objektivniji", poručila je Vidaković.

Na pitanje kolika su ukupna potraživanja, kazala je kako ne želi kalkulirali s brojkama iz razloga što slika koja je bila na dan 9. travnja je ona koja govori o ukupnim potraživanjima, a onda je nakon 10. travnja bilo plaćanja nekih faktura koje su bile za robu isporučenu prije 10. travnja.

"Takvih je plaćanja u prvih 40 dana bilo za 1,75 milijardi kuna, a nabavna je vrijednost oko 2,4 milijarde.  Međuitim, sada je prošlo više od 40 dana, znači da je sustav još i više platio", rekla je Vidaković napominjući kako to sad treba uskladiti. Nije zahvalno govoriti nešto što ne možete sa sigurnošću potvrditi, ustvrdila je.

Neki dobavljači već iskazali spremnost za roll-up

Članovi Koordinacije su u petak iskazali spremnost sudjelovati u punjenju Konzumovih polica i to robnim kreditom vrijednim 50 milijuna eura. Za robni kredit također će vrijediti roll-up princip te će se za svaku kunu u novoj robi ili usluzi, prebaciti kuna starog duga u osigurani dug, čime je djelomično ispunjen raniji zahtjev dobavljača za jednakim tretmanom njih i financijskih institucija.

U robnom kreditu mogu sudjelovati svi dobavljači i proizvođači koji to žele, dok će se količine robe operativno dogovarati s upravama kompanija iz sastava Agrokora.

Odgovarajući na upit hoće li biti dovoljno interesa dobavljača za roll-up, Vidaković je rekla da će svaki pravni subjekt to gledati iz svog potencijala.

"Oni koji pružaju usluge, njima je nešto teže. Oni koji imaju robu, bit će im nešto lakše. Međutim imamo neke ideje i modele, pomoći ćemo kolegama i onima koji imaju usluge kao potencijalno robni kredit da tehnički to najbolje odrade  i da smanjimo njihovu izloženost", navela je. Dodala je i kako su neki dobavljači već izrazili spremnost sudjelovati u roll up kreditu.

Vidaković je kazala i kako je pretpostavka da će biti otpisa starih dugova. "Toga smo svi u ovom procesu svjesni, jer da se svi naplatimo u 100-postotnom iznosu znači da nije bilo problema, a problema je bilo", kazala je.

"Ja stvarno mislim da ima šanse za sustav, mislim kada se neke stvari u core biznisu poslože", izjavila je dodavši da je najam jedna izrazito visoka stopa na strani troškova a ima takvih stvari još. "Ako se te stvari dovedu u nekakve tržišne uvjete, sustav definitivno ima priliku, ranjen ali izaći i preživjeti", kazala je.

Konzum godišnje plaća oko 70 milijuna eura svih najmova, što je prema procjenama iz Agrokora, 40 posto iznad onoga što bi trebao.

Predstavnik malih dobavljača Tihomir Jaić potvrdio je kako je dogovoreno da isplata malim dobavljačima, poglavito OPG-ovima ide u cijelosti, dakle isplatit će im se kompletno potraživanje prema koncernu Agrokor.

Izrazio je nadu da će do kraja lipnja sve biti isplaćeno. "Poljoprivredni proizvođači nastavljaju i dalje isporučivati svoju robu. Nadamo se da će i od ovih novih kreditnih  sredstava ići normalna isplata u idućem razdoblju te da će turistička sezona biti uspješna i da će koncern imati mogućnost se nakon jeseni djelomično oporaviti od onoga što je bilo do sada", rekao je.

Pojasnio je i kako će se s isplatom novog kredita, plaćanja prema dobavljačima svesti u zakonodavni okvir, od 30 do 60 dana. 

Sokol Marić: Skinuti stigmu s dobavljača

Vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić Zlatko Marić je kazao kako još ne zna s kojim novcima se raspolaže i kolika su ukupna potraživanja. "Kad ćemo to znati, bit ćemo pametniji" , rekao je.

Smatra i kako institucije u ovoj državi moraju početi rješavati ovaj stari, organizirani kriminal. "Tu treba stat na kraj, da se skine stigma s nas dobavljača, jer mi nismo i kad smo potpisivali za mjenice dobili niti lipe naknade. Dakle, Sokol Marić nema niti nula postotka, a netko je zarađivao na nama i na tim djelatnostima 10 posto na svakoj mjenici. Tu se radi o ukupnom iznosu od 5-6 milijardi kuna u zadnjih nekoliko godina. Kad je netko rekao da je dosta, ugasio je svjetlo i onda je prebacio sav ukupan dug dobavljačima", kazao je novinarima.

Agrokorove tvrtke jamče za kredit

 Za kredit od 480 milijuna eura kojim bi se trebao isplatiti dio dugovanja Agrokora i njegovih tvrtki dobavljačima jamče tvrtke iz sastava koncerna.

 Naime, članice koncerna čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi - Ledo, Jamnica, PIK Vinkovci, Vupik, Belje i Zvijezda, izvijestile su kako su Agrokor i njegova povezana društva 8. lipnja zaključili ugovor o zajmu sa članovima ad-hoc grupe držatelja senior obveznica 2019 i 2020 i Zagrebačkom bankom o novom financijskom aranžmanu.

 "Izdavatelj je stranka financijskog aranžmana kao jamac/sudužnik", navodi se u obavijestima tih tvrtki te podsjeća da glavnica zajma ukupno iznosi 480 milijuna eura, koji dospijevaju ili 15 mjeseci od pokretanja postupka izvanredne uprave ili u trenutku sudske potvrde nagodbe po pravilima postupka izvanredne uprave ili na dan "koji je u skladu s odredbama o raskidu financijskog aranžmana".

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje