Intervju tjedna

Tihomir Jaić: Nemamo dovoljno osiguravajućih modela, a problem su i još uvijek visoke kamate na kredite

Agrovijesti
Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Fotografija: Robert Anić/PIXSELL
Hrvatska udruga poljoprivrednika stanje na tržištu osiguranja ocjenjuje jako loše. Nema dovoljno osiguravajućih modela za sve vrste ili barem većinu poljoprivrednih proizvoda. Također uvjeti osiguranja kao i cijena osiguranja su iznimno nepovoljni za poljoprivrednike. Ponuda agro kredita prilično je velika, ali na žalost uvjeti koje banke traže da se ispune su preveliki. Također veliki problem su i prilično visoke kamatne stope komercijalnih banaka.

Kako Hrvatska udruga poljoprivrednika ocjenjuje stanje na tržištu osiguranja i agro kredita? Jeste li zadovoljni ponudom osiguravatelja i banaka?

 Hrvatska udruga poljoprivrednika stanje na tržištu osiguranja ocjenjuje jako loše. Nema dovoljno osiguravajućih modela za sve vrste ili barem većinu poljoprivrednih proizvoda. Također uvjeti osiguranja kao i cijena osiguranja su iznimno nepovoljni za poljoprivrednike. Ponuda agro kredita prilično je velika, ali na žalost uvjeti koje banke traže da se zadovolje su preveliki. Također veliki problem su i prilično visoke kamatne stope komercijalnih banaka.

Što je ono što je lošije u odnosu na konkurenciju izvan Hrvatske i koje su Vaše sugestije kada je riječ o ponudama i proizvodima?

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika
 Definitivno je najlošija cijena koja se mora plaćati za osiguranja te kamatne stope za kredite u odnosu na europske poljoprivrednike koji to plaćaju višestruko jeftinije.

Koliko se danas pravi poljoprivredni proizvođači osiguravaju i od čega te kakva su im iskustva? 

U pravilu se osigurava jako malo. Ono što se donekle koristi je osiguranje trajnih nasada i stoke, ali i tu je veliki problem cijene koja se plaća za osiguranje te uvjeti koji se moraju ispuniti za ista.

Koliko je danas lako doći do povoljnih kredita? 

Nažalost jako teško. Većina komercijalnih banaka ima visoke stope kamata na kredite te su vrlo rigorozni prilikom izdavanja istih. HBOR kao državna banka još donekle kreditira povoljno velike poljoprivredne proizvođače, ali nažalost za one srednje i male nemaju sluha.


Kako ocjenjujete najavu novih financijskih instrumenata za kredite vezano za investicije za mjere Ruralnog razvoja što se najavljuje iz Ministarstva i HBOR-a? 

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika

Pozdravljamo najavu novih mjera kreditiranja i njih ocjenjujemo jako dobrima te će sigurno, ako se primjene, pomoći jako hrvatskim poljoprivrednicima u njihovom daljnjem razvoju i investicijama koje planiraju.

Jesi li poljoprivrednici danas prezaduženi i koliko su kamate na kredite više u odnosu na prosjek u EU? Kako to promijeniti? 

Nažalost prezaduženi su. Najveća omča oko vrata su im visoke kamatne stope koje plaćaju na kredite. Kada usporedimo da EU poljoprivrednici prosječno plaćaju 1,5 posto kamatnu stope, a naši su plaćali tj. plaćaju prosječno 5 posto, ali nažalost velika većina plaća i po 7 do 8 posto kamatne stope tada nam je jasno koliko je veliki razmjer.


Na koji način bi bilo dobro da se potakne poljoprivrednike da više osiguravaju svoje proizvodnje i jesu li mjere Ruralnog razvoja za to dobar put i način? 

Što se tiče agro kredita Ministarstvo je na dobrom putu da olakša s najavljenim mjerama. Kod osiguranja je situacija drugačija jer da bi ih poljoprivrednici više koristili potrebno je da osiguravajuće kuće olabave jako striktne uvjete osiguranja koje stavljaju pred poljoprivrednike, a isto takve uvjete ne stavljaju iste ili slične osiguravajuće kuće poljoprivrednicima u ostatku EU-a. 
Također je bitno povećati osiguravajuće premije koje poljoprivrednici dobivaju u slučaju šteta, a koje su do sada mizerne te višestruko manje nego što se isplaćuju u ostatku EU-a. Također je potrebno ponuditi puno više modela osiguranja te smanjiti cijene osiguranja odnosno spustiti ih na razinu EU. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje