Porast otkupnih cijena sirovog mlijeka

TISUP: Otkupnih cijena mlijeka u studenom od 2,52 kn/kg ukazuje na daljnji rast na domaćem tržištu

Agrovijesti
Kante za mlijeko Fotografija: Pixabay
Istovremeno s povećanjem kvalitete mlijeka (postotak masti i bjelančevina) od rujna ove godine na domaćem tržištu bilježimo i porast otkupnih cijena mlijeka, objavio je Tržišno infromacijski sustav u poljoprivredi (TISUP).

Istovremeno s povećanjem kvalitete mlijeka (postotak masti i bjelančevina) od rujna ove godine na domaćem tržištu bilježimo i porast otkupnih cijena mlijeka.

Prosječna otkupna cijena sirovog kravljeg mlijeka realne kakvoće u listopadu ove godine iznosila je 2,42 kn/kg (32,05 €/100 kg) uz 4,0 posto mliječne masti te 3,43 posto bjelančevina što je porast za 5,2 posto u odnosu na cijene iz rujna.

U odnosu na lanjske cijene, kada su zabilježene najniže otkupne cijene mlijeka unazad nekoliko godina, cijene mlijeka u listopadu ove godine bile su više za 6,98 posto. 
Od početka 2017. godine otkupne cijene mlijeka na hrvatskom tržištu pratile su trend prosječnih otkupnih cijena na EU tržištu, ali na nižim cjenovnim razinama. U odnosu na prosječnu cijenu mlijeka na razini EU cijene mlijeka na RH tržištu bile su u prvoj polovici godine niže, za 4,5-10 posto, a značajnijim porastom cijena mlijeka na europskom tržištu, od kolovoza do listopada, bile su niže i do 16 posto. 
Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU u listopadu 2017. iznosila je 37,43 c / kg što je za 1,6% više u odnosu na rujan te 25% više u odnosu na isti mjesec 2016. 

U odnosu na druge zemlje EU, Hrvatska se svrstala u kategoriju zemalja s nižom otkupnom cijenom pri čemu Španjolska, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Portugal bilježe slične ili niže cijene od hrvatskih.

Procjena otkupnih cijena mlijeka za studeni (2,52 kn/kg) ukazuje na daljnji porast cijena na domaćem tržištu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje