PREGLED SVJETSKE PONUDE I POTRAŽNJE ŽITARICA I ULJARICA U SVIBNJU

TISUP: Svjetska trgovina žitaricama i uljaricama procijenjena na 349 milijuna tona što je razina bez presedana

Agrovijesti
Žetva soje Fotografija: Thinkstock
IGC-ov indeks za žitarice i uljarice (GOI) u svibnju narastao je za 2 posto u odnosu na prethodni mjesec. U sezoni 2016/17 zabilježeni su dosad najviši rekordi proizvedene pšenice i kukuruza, a ukupne svjetske proizvedene količine žitarica (pšenica i krupnozrne žitarice) bile su najviše u povijesti, s proizvedenih 2.120 milijuna tona.

IGC-ov indeks za žitarice i uljarice (GOI) u svibnju je narastao za 2 posto u odnosu na prethodni mjesec, uključujući neto povećanja prisutna kod svih GOI sub-indeksa. U sezoni 2016/17 zabilježeni su dosad najviši rekordi proizvedene pšenice i kukuruza, a ukupne svjetske proizvedene količine žitarica (pšenica i krupnozrne žitarice) bile su najviše u povijesti, s proizvedenih 2.120 milijuna tona, što je povećanje od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Očekivano povećanje potrošnje od gotovo 100 milijuna tona predvodi kukuruz s značajnim porastom potrošnje za stočnu hranu i potrebe industrije. Unatoč rekordnoj potražnji, svjetske zalihe žitarica idu prema četvrtom uzastopnom povećanju. 

Ukupna svjetska trgovina žitaricama i uljaricama procijenjena je na 349 milijuna tona, dosegnuvši time razinu bez presedana.

IGC-ov GOI sub-Indeks za pšenicu u svibnju zabilježio je neto porast od 3 posto u odnosu na travanj, ali s prosječnim cijenama pšenice koje su ostale nepromijenjene u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Indeks za kukuruz u svibnju bio je malo viši od prethodnog mjeseca budući da je umjereni rast cijena u SAD-u pokrio sezonski pad cijena u Argentini.

Indeks za soju u svibnju bio je viši za 2 posto u odnosu na travanj budući da je dobra internacionalna potražnja te usporena prodaja soje od strane farmera podržavala cjenovne razine na spot tržištu u južnoj Americi.

S promjenama vezanim većinom uz kukuruz, prognoza za svjetsku proizvodnju žitarica (pšenica i krupnozrne žitarice) u sezoni 2016/2017 uvećana je za 8 milijuna tona u odnosu na travanj, s proizvedenih rekordnih 2.120 milijuna tona, što čini rast od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Unatoč rastu proizvodnje, a zbog povećane potrošnje žitarica u svrhu stočne hrane, projekcija krajnjih zaliha smanjena je za 3 milijuna tona, na 513 milijuna, što je još uvijek najviše dosad zabilježeno. 

Procjena svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2017/2018 iznosi 2.053 milijuna tona, što je smanjenje u odnosu na travanj te tri posto niža procjena u odnosu na prethodnu godinu. 

U svibnju je zabilježena povećana potrošnja žitarica, većinom zbog industrijske upotrebe za etanol na bazi kukuruza iz SAD-a te škroba proizvedenog u Kini. Sve to doprinijelo je smanjenju krajnjih zaliha žitarica u navedenim zemljama, a samim time ukupne svjetske zalihe žitarica manje su za 12 milijuna tona, te iznose 479 milijuna tona, što je 7 posto manje od prethodne godine.

U sezoni 2016/17 u svjetskom trgovanju sojom očekuje se samo manji godišnji pad i to na razinu od 346 milijuna tona. Za Južnu Ameriku predviđeno je poboljšanje trgovanja, što je podiglo tamošnju procjenu realizacije trgovanja sojom za 5 milijuna tona u odnosu na mjesec travanj, dostignuvši time rekord od 350 milijuna tona soje, što je 11 posto više od zabilježenog godinu prije, a preko 60 milijuna tona iznad petogodišnjeg prosjeka.

IGC projekcije proizvodnje soje za sezonu 2017/18 ostale su neizmijenjene od travnja na 348 milijuna tona, što je tek neznatni pad u odnosu na prošlu godinu. Međutim, veći iznosi početnih zaliha dovode do rasta procjene ukupnih zaliha soje, što posredno opet utječe na povećanu procjenu potrošnje i krajnjih zaliha. Unatoč navedenom, očekuje se daljnje smanjenje zaliha, posebno kod pojedinih izvoznika.

Procjena za trgovinu sojom u sezoni 2017/18 povećana je za 4% na razini godine, bilježeći tako novi maksimum.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje