NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Tko će biti dobitnik sedmog Agro Oskara?

Agrovijesti
Fotografija:
Među 21 finalistom i ove će se godine u organizaciji Večernjeg lista dodijeliti Agro Oskar za najbolji hrvatski OPG, kao i priznanje za mladu nadu hrvatske poljoprivrede

I ove godine bira se najbolji hrvatski OPG sa ciljem promoviranja rada i života na selu te predstavljanja ljudi koji proizvode hranu. Izbor je 2014. godine, u Međunarodnoj godini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pokrenuo Večernji list u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Kako podsjećaju u Večernjem listu, dosad su u natjecanju pobijedili ekološki proizvođači Ivka i Mario Sever iz Zagreba, vlasnici farme svinja Nina i Goran Jančo iz Punitovaca kod Đakova, proizvođači mliječnih proizvoda Umihana i Atif Šahdanović iz Polja Čepić u istarskoj općini Kršan, proizvođači kravljeg sira Anja i Mijo Pranjić iz Drenovaca kod Županje, Marijo Puškarić koji u Kaniškoj Ivi nadomak Garešnice ima poljoprivredni obrt Agro Puškarić gdje suvremenom mehanizacijom obrađuje 350 hektara zemlje na kojoj uzgaja industrijski krumpir, češnjak, crveni i žuti luk, pšenicu, kukuruz, soju i cikoriju, koju jedinu u Hrvatskoj i proizvodi.

Lanjski je pobjednik bio Mirko Bačani iz zaselka Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu, proizvođač mlijeka koji s obitelji za prehranu svojih životinja obrađuju 30 hektara zemlje - posijali su kukuruz, pšenicu, stočni grašak, talijanski i engleski ljulj i djetelinu.

Mlade nade izbora za najbolji OPG bili su proizvođač sira Petar Turkalj iz Jelovog Klanca u Karlovačkoj županiji, Josip Pintar iz Gornjeg Kosinja u Ličko-senjskoj županiji koji bio zasadio prvo ličko polje batata, uzgajivač svinja Josip Lučić iz Beravaca u Brodsko-posavskoj županiji, ratar Jože Želježnjak iz Veselića u Karlovačkoj županiji koji svoje kulture - industrijsku konoplju, suncokret, lan, tikve uljarice, proso, pšenicu, zob i ječam - prerađuje u brašna, kaše i ulja.

Lanjski je izbor iznjedrio prvu laureatkinju - Katarinu Perušić Bernobić iz sela Peršurić u Poreštini čiji se OPG jedini u Hrvatskoj specijalizirao isključivo za proizvodnju pjenušavih vina.

Tko će biti dobitnik sedmog Agro Oskara, znat će se na svečanoj dodjeli u rujnu kada će se među 21 poljoprivrednim proizvođačem te trima mladim nadama u poljoprivredi izabrati najbolje. 

Kao i proteklih, tako će i ove godine 21 finalista izbora za Agro Oskar odabrati stručni žiri pod vodstvom zamjenika glavnog urednika Večernjeg lista Stjepana Blaževića. Za svog favorita moći će glasati i čitatelji, a svim dobitnicima bit će uručene vrijedne novčane nagrade.