Posljedica Brexita

Tko će brati salatu u Velikoj Britaniji nakon izlaska iz EU?

Agrovijesti
Brexit Fotografija: Thinkstock
Najavljeni izlazak Velike Britanije iz EU zadaje glavobolju ključnim ekonomskim i javnim sektorima u toj zemlji, poput poljoprivrede, zdravstva, građevinarstva i ugostiteljstva. Od radne snage iz drugih zemalja, posebno ovise bolnice i poljoprivredna gospodarstva koja su zabrinuta zbog sve manjeg priljeva radne snage iz EU

Britanska vlada, koja je 29. ožujka pokrenula proceduru za istupanje iz EU, nastoji umiriti britansku javnost, navodeći da se ta radna mjesta u poljoprivredi, zdravstvu, građevinarstvu i ugostiteljstvu neće tek tako isprazniti.

 “Ne možemo funkcionirati bez europskih useljenika”, kaže Nick Otvel, proizvođač zelene salate u Kentu, na jugoistoku Engleske. Tu je više od 60 posto stanovnika glasalo za Brexit, ali Otvel, direktor gospodarstva koje proizvodi i do 9.000 tona salate godišnje, kaže kako ne može funkcionirati bez radnika iz eu zemalja koji su dolazili u berbi i obavljanje drugih radova u poljima. 

Najviše Rumunja na engleskim farmama

Svih 150 sezonskih radnika i više od polovice od 30-ak zaposlenih s punim radnim vremenom su stranci, prije svega Rumunji.

“Prije tri ili četiri godine Služba za zapošljavanje mi je zatražila da uzmem 10 Britanaca. Samo jedan se pojavio i na kraju sam imao problema s njim”, rekao je Otvel.

I službene institucije pokušavaju rabiti strahove od gubitka radne snage. Ministar zadužen za istupanja iz EU David Davis rekao je u veljači tijekom posjete Estoniji kako će “proći godine” prije nego što ta radna mjesta krenu popunjavati britanskim građanima.

 

  • Avatar
    ministar 05. Travanj 2017. u 17:13 radnici Agrokora će ju brati....hahahah
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje