Nevolje u dolini Neretve

Tko će ubrati rekordan urod od 90.000 tona mandarina?

Agrovijesti
Mandarine Fotografija: Thinkstock
Prema nekim procjenama, fali više od 3400 sezonskih berača

Ovogodišnji urod mandarina bit će rekordan, čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište – kaže predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu. Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage.

– Iz Hrvatske se iselilo više od 100 tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još uvijek je u uzlaznoj putanji – žali se Matijević, napominjući kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede.

– Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet – smatra Matijević, dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva, prema Vladinoj odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

Hrvatska ima oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, a prema kvoti za taj sektor, na 8500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno, ističe Matijević.

Više pročitajte na vecernji.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje