Zamka

Tko smanji proizvodnju mlijeka, gubi potporu po grlu

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Pixabay
Jednokratna je naknada 14 eura za 100 kg mlijeka, no gubi se 153 eura godišnje potpore po grlu, a predviđenih 150 mil. eura jednokratna je potpora.

Višegodišnja nebriga državnih institucija za poljoprivredni sektor, posebice za mljekarstvo, ravna je veleizdaji, žestok je Mladen Šolčić u ocjeni aktualnog stanja u nacionalnom agraru, koje je najdramatičnije upravo u mljekarstvu, piše Poslovni dnevnik.

Za razliku od Šolčića, koji je proizvodnju mlijeka povećao sa 100.000 kilograma iz 2004. na više od tri milijuna kilograma, na koliko procjenjuje proizvodnju za 2016., na razini države nakon 2009. i rekordnog otkupa od 675 tisuća tona proizvodnja mlijeka u slobodnom je padu, pa Hrvati danas konzumiraju više od 50 posto mlijeka i mliječnih prerađevina iz uvoza. U odnosu na povijesni rekord iz 2009. otkupljene količine mlijeka lani su iznosile tek 513 tisuća tona i s tim učinkom zapravo smo se vratili u 2002. Broj proizvođača pao je sa 23.690 iz 2009. na samo 9948. Međutim, najcrnji podatak u ovoj kratkoj statistici gubitak je mliječnih grla, u spomenutom razdoblju iz proizvodnje je isključeno više od 60 tisuća krava.

O crnom scenariju u hrvatskom mljekarstvu svjedoči i ovogodišnji otkup, ali i interventna mjera Europske komisije o dobrovoljnom smanjivanju proizvodnje mlijeka. Zaključno s mjesecom srpnjem otkupljeno je tek 299 tisuća tona, a broj isporučitelja spustio se na 7415. S obzirom na lani ukinute proizvodne kvote i odluku Rusije da embargo na uvoz iz EU pomiče na kraj 2017., europsko tržište preplavljeno je velikim viškom mlijeka. Jedini odgovor kojim EK namjerava riješiti ovu tešku krizu ponuda je članicama 150 milijuna eura za dobrovoljno smanjivanje proizvodnje. Već u prvom, od četiri planirana kruga, Ministarstvo poljoprivrede RH odobrilo je zahtjeve 127 gospodarstava koja će proizvodnju mlijeka dodatno srezati za više od 3,3 milijuna kilograma.

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje