DOBRE VIJESTI

Tko šparoge bere za sebe, ne mora platiti ništa

Agrovijesti
Šparoge Fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL
Tako nam ukratko iz Hrvatskih šuma komentiraju izmjenu Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda, koji je na snagu stupio 20. veljače

Pred sezonu šparoga za istarske berače stiže dobra vijest: tko bere za sebe, ne mora platiti ništa, piše Glas Istre.

Tako nam ukratko iz Hrvatskih šuma komentiraju izmjenu Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda, koji je na snagu stupio 20. veljače. Prema njemu, građani za sakupljanje nadzemnih gljiva, izdanaka i plodova mogu dobiti dozvolu na godinu dana bez ikakve naknade. Njome se dozvoljava za osobne potrebe dnevno sakupiti do 3 kilograma plodišta nadzemnih gljiva, do 2 kilograma šparoga i do 10 kilograma plodova kao što su kesteni, kupine i maline.

Naravno, dozvole Hrvatske šume izdaju isključivo za šume u državnom vlasništvu, dok se sakupljanje na privatnim zemljištima mora regulirati s vlasnicima tih površina.

"Novim se Pravilnikom promijenilo samo to da je dozvola za osobne potrebe odsad besplatna i da traje cijelu kalendarsku godinu, dok su prije dozvole bile od dnevnih do godišnjih i koštale su od 10 do 200 kuna, ovisno o vrsti i vremenskom razdoblju. Prema Zakonu o šumama, Hrvatske šume moraju voditi računa o korištenju svih šumskih proizvoda, pa tako i nedrvnih. Građani sad imaju dodatnu pogodnost da beru za osobne potrebe bez naknade", poručili su nam u pismenom odgovoru iz Direkcije Hrvatskih šuma u Zagrebu.

Postupak izdavanja

Pojednostavljen je i postupak oko izdavanja dozvole. Dovoljno je da građani zahtjev pošalju poštom ili e-mailom, a mogu ga predati i osobno Upravi šume podružnice - u istarskom slučaju to je UŠP Buzet - i čekaju dozvolu. Ona vrijedi do 31. prosinca tekuće godine, ali samo na području podružnice koja je dozvolu i izdala. U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, vrstu nedrvnih proizvoda te područje sakupljanja. Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode, osim za tartufe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje