Ministri poljoprivrede Hrvatske i Slovenije na Vijeću ministara poljoprivrede EU bez teme o ribarima

Tolušić: Hrvatska pokušava biti ona država koja želi stvari riješiti razgovorom

Agrovijesti
Ministar Tolušić u Stonu Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Jedna od tema sastanaka bila je nova zajednička poljoprivredna politika EU-a nakon 2020., a Hrvatska se zalaže za izjednačavanje iznosa potpora u svim državama članicama.

Dok hrvatski ribari iz Savudrije i dalje osjećaju pritisak slovenskih kazni, ministri obiju zemalja zaduženi za ribarstvo redovito se susreću u Bruxellesu na Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo, ali o toj spornoj temi ribarenja u Piranskom zaljevu uopće ne razgovaraju.

Tako je bilo i danas, a ministar Tolušić na novinarski je upit samo rekao da “nije u redu” to što se događa ribarima kojima iz Slovenije stižu kazne za ribarenje preko crte koju Slovenci drže graničnom prema presudi arbitražnog suda koju, zbog kompromitiranosti sa slovenske strane, Hrvatska ne priznaje.

- Definitivno nije dobro i nije u redu ovo što se događa ribarima, ali Hrvatska pokušava biti ona država koja želi stvari riješiti razgovorom. Očekujem da će prije ili kasnije, a nadam se prije, ovi problemi biti riješeni i da će hrvatski ribari moći slobodno ribariti u svom hrvatskom moru - rekao je Tolušić na naše pitanje po završetku Vijeća (Agrifish) u Bruxellesu.

Jedna od tema sastanaka bila je nova zajednička poljoprivredna politika EU-a nakon 2020., a Hrvatska se zalaže za izjednačavanje iznosa potpora u svim državama članicama. Danas postoje velika odstupanja od države do države, rekao je Tolušić. No, ministar smatra da je program ruralnog razvoja puno bitniji za Hrvatsku nego što je sam sustav potpora. A u tom smislu Hrvatska se zalaže za to da financijska omotnica za ruralni razvoj i poslije 2020. ostane na istoj raizni kao i sada. 

- Naši poljoprivredni potencijali su neiskorišteni, a mogu biti iskorišteni novcima iz fondova EU, da nam poljoprivreda bude na istoj razini kao u Austriji, Njemačkoj ili Nizozemskoj - rekao je ministar, dodavši kako želi da izravna plaćanja u poljoprivredi idu “pravim poljoprivrednicima, a ne onima kojima je to jedna od dopunskih djelatnosti”. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje