Europski povjerenik

Tolušić i Andriukaitis: Hrvatska zaštitila sebe, ali i druge članice EU-a

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao konferenciju za novinare Fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastao se s povjerenikom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisom Andriukaitisom s kojim je razgovarao o suzbijanju bolesti kod životinja, sigurnosti hrane, zaštiti bilja i drugim temama te je istaknuto da je Hrvatska svojim mjerama zaštitila sebe, ali i druge članice EU-a.

Razgovaralo se o sprječavanju širenja virusa influence ptica i razvoju situacije oko bolesti kvrgave kože u goveda, kao i o načinima na koje poljoprivredne i veterinarske prakse mogu doprinijeti otklanjanju sve veće antimikrobne rezistencije u ljudi.

Također se razgovaralo i o zaštiti bilja, poglavito sprečavanju širenja bakterije Xylella koja uzrokuje biljne bolesti u članicama EU-a te ima veliki utjecaj na poljoprivredu.

Jedna od tema razgovora bili su i načini na koje se može smanjiti bacanje hrane.

Povjerenik Andriukaitis je kazao kako su raspravljali o važnim temama poput bolesti kvrgave kože te kako je hrvatska prva članica EU-a koja je provela preventivno cijepljenje i tako zaštitila sebe, ali i druge članice od te bolesti.

Razgovaralo se u o ptičjoj gripi, a Andriukaitis je rekao da su hrvatske vlasti i tu dobro djelovale.

"Hrvatska je zauzela hrabar stav i postavila se hrabro u suzbijanju pojedinih bolesti kao što su kvrgava koža i ptičja gripa", rekao je.

Ministar Tolušić rekao je da je povjerenika izvijestio kako će biti osigurano još više sredstava za inspekcije te da je Hrvatska jedina država u EU-u koja je provela preventivno cijepljenje sve stoke protiv kvrgave kože, čime je pokazala da želi pomoći drugim državama.

Međutim, dodao je, posljedica cijepljenja je smanjena mliječnost krava pa je Ministarstvo osiguralo 20 milijuna kuna za isplatu štete poljoprivrednicima što će biti isplaćeno u veljači i ožujku, a zatražena je i pomoć Europske komisije.

Ponovio je kako Ministarstvo brine o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti hrane i da će to raditi i ubuduće.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje