Privatno poljoprivredno zemljište

Tolušić: Mešetarenja zemljištem ili poticajima neću dopustiti, uskoro izmjene Pravilnika

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao konferenciju za novinare Fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić trećeg je dana svog novog mandata održao konferenciju za medije i najavio aktivnosti vezane uz nelegalne upise privatnog poljoprivrednog zemljišta bez suglasnosti vlasnika

U nedjelju 23. listopada u HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje, otkriven je problem oko vlasništva zemljišta poljoprivrednika u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme koji imaju livadu, voćnjake, sjenokoše, u vlasništvu 1/1 i nisu korisnici državnih potpora. No, njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD.

Nakon saznanja o malverzacijama, ministar Tolušić javno je obznanio još istog dana da kreću kontrole i izmjena zakonske regulative. Na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio je te aktivnosti.

"Ovakav način raspolaganja zemljištem nije dopustiv niti legitiman. Riječ je o privatnim zemljištima koje nitko nema pravo koristiti ako vlasnik to nije dozvolio. Privatno vlasništvo je nepovredivo", rekao je Tolušić i naglasio kako se već provodi kontrola svih 32.000 ha koje su upisane temeljem izjava dvaju svjedoka.

Temelj za isplatu potpora je korištenje poljoprivrednog zemljišta koje je regulirano Uredbom (EU) 1306/2013 o financiranju, upravljanju i nadzoru ZPP-a, Zakonom o poljoprivredi  i Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljšta. Prava na plaćanja dodjeljuju se za prihvatljive hektare koje je poljoprivrednik imao u korištenju, a podaci o ARKOD parcelama dobivaju se na temelju izjave poljoprivrednika uz pomoć digitalnih orto-foto karata i određivanjem granica.

Zakonska regulativa dopušta upisivanje u ARKOD sustav temeljem izjava, no radi se o slučajevima gdje su pojedinci ove odredbe zlorabili u svoju korist bez znanja vlasnika.  Stručne službe Ministarstva i agencija rade na pronalasku nepravilnosti i rupa u zakonu, te će novi Pravilnik ići u hitnu proceduru, a sustav se mora dovesti u red u cilju stavljanja što više poljoprivrednog zemljišta u funkciju proizvodnje hrane.

Tolušić poziva sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta koji sumnjaju da je njihovo zemljište upisano bez njihovog znanja da provjere svoje čestice putem web servisa ARKOD, ili da se obrate u urede Agencije za plaćanja, Hrvatske poljoprivrede agencije ili Savjetodavne službe s pripadajućom vlasničkom dokumentacijom. Ukupno se radi o 6347 OPG-a koji su privatni vlasnici 32.000 ha poljoprivrednog zemljišta.

"Pročešljat ćemo sve upise koji su rađeni na temelju ovakvih izjava, svih 32.000 ha. Kod nepravilnosti koje primjetimo kontaktirat ćemo vlasnike zemljišta. Sve što primjetimo kao nezakonitost, proslijedit ćemo DORH-u i MUP-u na nadležno postupanje. Nećemo dopustiti manipulacije zemljištem ili poticajima", zaključio je ministar i rekao da će takvi automatski biti ispisani iz sustava.

Za sada je, od jučer, 89 korisnika tražilo ispitivanje svog statusa u ARKOD-u.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje