26. jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Tolušić: Mjere koje se poduzimaju u stočarstvu moraju dati rezultata

Agrovijesti
24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam Fotografija: Morana Begač
Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu održava se do nedjelje, 9. rujna i na njemu se predstavlja 500 izlagača iz Hrvatske i devet stranih zemalja. Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac istaknuo je kako je broj izlagača u odnosu na prošlu godinu povećan za 10 posto, a u tom je postotku porastao i interes za najmom izložbenih površina.

Stanje u stočarstvu posljedica je zadnjih 20 godina nebrige za taj sektor, ali mjere koje se poduzimaju moraju dati rezultata u idućem razdoblju, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvarajući u petak 26. jesenski međunarodni bjelovarski sajam na kojem se u Gudovcu predstavlja oko 500 izlagača. 

Osvrćući se na stanje u stočarstvu, Tolušić je rekao kako je ono loše i kako "danas baštinimo i osjećamo posljedice zadnjih 20 godina nebrige za taj sektor, i to svih Vlada". "Tu ne opravdavam ni lijevu niti desnu, ni krivu niti pravu. I HDZ-ova, i SDP-ova i HSS-ova, sve redom su deklarativno pričale da želimo stočarstvo, ali ga na žalost nisu pripremile ni za ulazak u EU. Ponekad su se davali novci, ali bez strategije, bez reda i bez normalnog funkcioniranja", rekao je ministar.

Poručio je pritom kako mjere koje provodi sadašnja Vlada moraju dati rezultata, ali i kako se te ne može "preko noći".  

"Ovo što se danas radi - od smanjenja PDV-a koji je vezan uz stočarski sektor, uz davanje prioriteta u Programu ruralnog razvoja, davanju prioriteta u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, posebni natječaji za mini sirane, mini mljekare, za izgradnju farmi, krediti od 0,1 posto za mliječni sektor - je nešto što mora dati rezultata. Rezultati će doći, ali kao što se nije upropastilo u roku jedne godine tako i rezultati ne mogu doći preko noći", istaknuo je. 

Odgovarajući na novinarski upit o prijedlogu nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje od 2021.- 2027., kojom se predviđaju manja sredstva za Hrvatsku, Tolušić je rekao kako je to još uvijek u fazi pregovora te kako će se zajedno s ostalim ministrima zemalja članica pregovarati kako bi se ispregovarala što bolja pozicija za kompletnu poljoprivredu EU.

Netočnim je ocijenio iznose smanjenja o kojima se barata, a prema kojima bi u slučaju Hrvatske bilo riječ o smanjenju sredstava sredstava za financiranje izravnih plaćanja za oko četiri posto, a za mjere ruralnog razvoja za čak 15 posto.

"Neki preliminarni pokazatelji govore o nešto više od tri posto smanjenja kada govorimo o izravnim plaćanjima i nešto manje od tri posto kad govorimo o Programu ruralnog razvoja", rekao je Tolušić. 

Velika Britanija izlazi iz Europske unije, a ta je zemlja puno veći uplatitelj nego korisnik te se ti novci na neki način moraju izbalansirati, podsjetio je Tolušić, ponavljajući kako se još pregovara o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. 

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu održava se do nedjelje, 9. rujna i na njemu se predstavlja 500 izlagača iz Hrvatske i devet stranih zemalja.  

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac istaknuo je kako je broj izlagača u odnosu na prošlu godinu povećan za 10 posto, a u tom je postotku porastao i interes za najmom izložbenih površina. 

U okviru sajma održava se i Državna stočarska izložba, najveća nacionalna izložba stoke na kojoj će nastupiti 200 uzgajatelja iz 17 hrvatskih županija s 500 grla stoke.

Suorganizator Državne stočarske izložbe je Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, a u okviru izložbe održat će se i Bambino kup, odnosno kup mladih uzgajivača goveda.

Na ovogodišnjem će se sajmu po treći put održati i "Peti element", na kojem će biti predstavljeni noviteti iz područja grijanja i obnovljivih izvora energije, a ove su godine uvedene i dvije nove sajamske manifestacije - HOROP - sajam opreme za hortikulturu te GRO-KO - sajam građevinske i komunalne opreme.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje