Dostava za 48 sati

Tolušić najavio skraćivanje lanca opskrbe hranom za vrtiće, škole...

Agrovijesti
Prehrana Fotografija: Pixabay
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je u srijedu da će se institucijama pod državnim patronatom poput škola, vrtića, policije, vojske i sl. uvesti kratki lanac opskrbe, što znači da će im hrana od polja do stola morati stići za 48 sati, a najavio je i da će se kontrola hrane ubuduće fokusirati na nekoliko 'problematičnih' proizvoda.

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Tolušić je izjavio da će Ministarstvo poljoprivrede zatražiti od Ministarstva gospodarstva, koje je nadležno za Zakon o javnoj nabavi, da se u njega ugradi odredba o kratkom lancu opskrbe hranom za institucije kao što su bolnice, dječji vrtići, škole, vojska policija i sl., dakle za one institucije koje su pod svojevrsnim patronatom države.

To bi značilo da im u roku od 48 sati ili manje, hrana mora biti dostavljena od polja do stola. "Ako to netko može napraviti s uvoznom hranom, nema problema, ali svim tim institucijama treba osigurati kvalitetnu ishranu s kvalitetnom hranom", naglasio je Tolušić, izrazivši nadu da će to biti hrvatska hrana.

Vezano uz uvoz zdravstveno neispravnih prehrambenih artikala i hrane loše kakvoće, čime se ugrožava domaća proizvodnja, Tolušić je ocijenio da imamo situaciju koja nije normalna.

Sve je, navodi, bilo lijepo, a sad je ispalo da u ovoj državi ništa od hrane ne valja. To nije istina, smatra Tolušić, jer je velika količina hrane na domaćem tržištu zdravstveno ispravna. Tek jedan dio zdravstveno je neispravan, dobrim dijelom uvozna roba, navodi te dodaje da iako ima problema i u lancu domaće proizvodnje hrane, njih je mnogo manje. 

"Jedina razlika danas i prije tri mjeseca ili prije dvije godine je što danas Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija obavještavaju javnost o nađenim nepravilnostima. Ove smo godine imali 67 pozitivnih nalaza za salmonelu, a ni za jedan hrvatska javnost ne zna. Smatram da javnost treba obavijestiti. S time što s nepravilnostima izlazimo u javnost, naravno da na jedan način vršimo pritisak i na one koji takvu hranu puštaju u promet, da  više vode brigu o onome što rade", rekao je ministar.

Sredstava za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, kazao je, uvijek ima dovoljno. Intencija će mu biti da se 2017. fokusira na kontrolu četiri, pet proizvoda koji su "očito problematični". Ti će se proizvodi godišnje mnogo češće kontrolirati nego dosad, najavio je.

Nije konkretno odgovorio na pitanje treba li zatvarati tvrtke odnosno trgovačke lance kod kojih su pronađeni zdravstveno neispravni proizvodi. Trgovački lanci, naveo je, dužni su sami raditi kontrolu proizvoda; neki to rade kvalitetno i redovito, a neki ne. "Oni koji ne rade, bit će sankcionirani", tvrdi Tolušić.

Vezano uz male proizvođače mlijeka, od kojih su brojni u blokadi, a nakon 120 dana blokade prijeti im stečaj, Tolušić je kazao da će pokušati "neke stvari odraditi s Poreznom upravnom".

"Savjet za mlijeko imali smo prije dva dana, ono što sam ja molio i proizvođače i prerađivače je da dođu k pameti i jedni i drugi, da shvate da su apsolutno ovisni prerađivači o proizvođačima, ali i obratno. Ako uništimo kompletnu hrvatsku mljekarsku proizvodnju, ne znam od čega će proizvoditi mlijeko Vindija i Dukat", naglasio je Tolušić.

Po njegovom mišljenju, za trenutnu situaciju na tržištu nisu krivi ni proizvođači ni prerađivači, nego dok god se u trgovini mlijeko prodaje po 2,69 kuna za litru, na tržištu vlada nered koji ugrožava hrvatsku mljekarsku industriju, stočare i prerađivače.

Najavio je da će do kraja godine u saborsku proceduru biti poslan prijedlog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, s kojim se neće moći regulirati cijena proizvoda na tržištu, ali će se moći regulirati da ona na polici u trgovini ne može biti niža od proizvodne cijene s PDV-om.    

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje