Drvna industrija

Tolušić od drvoprerađivača očekuje prijedloge raspodjele sirovine do 15. listopada

Agrovijesti
Sastanak sa drvnom industrijom Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Prijedloge novog modela raspodjele drvne sirovine Ministarstvo poljoprivrede očekuje do 15. listopada, a ako se on ne dogovori primjenjivat će se postojeći, izjava je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koju u utorak prenose iz HGK u priopćenju sa sjednice Izvršnog odbora Udruženja drvo-prerađivačke industrije HGK.

"Prijedloge novog modela raspodjele drvne sirovine drvoprerađivačke industrije i Udruženja očekujem do 15. listopada. Ako se ne dogovori novi model, primjenjivat će se postojeći. Pošteno je i korektno da od vas dobijemo načela i prijedloge s kojima ste suglasni i koje će Ministarstvo u potpunosti prihvatiti. Imate otvorene ruke da se posložite i predložite model raspodjele drvne sirovine prerađivačima“, poručio je ministar poljoprivrede.

Inače, kako je ranije objavljeno plan proizvodnje Hrvatskih šuma za 2017., odnosno količina sirovine koja se ove godine smije posjeći, a namijenjena je za preradu u drvnoj industriji, iznosi 2.261.824 prostornih metara. Istodobno, u odnosu na tu količinu potražnja drvoprerađivača za trupcima bila je veća za 636.604 prostornih metara. 

U priopćenju s današnje sjednice Izvršnog odbora Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK prenosi se i izjava predsjednika Udružena Daniela Smiljanića da kod pronalaska rješenja za raspodjelu drvne sirovine traže pomoć od Hrvatskih šuma, a ciljevi su im ruralni razvoj, postizanje veće dodane vrijednosti po kubnom metru drva te što veća finalizacija proizvoda.

"Smatramo da je potrebno osnivanje razreda 8, razine završnosti koji bi dobio poseban statusa jer je interes što veća finalizacija proizvoda i proizvodnja namještaja, a tih tvrtki koje zapošljavaju 400 do 500 ljudi nema puno“, kazao je Smiljanić.

"Ako do sredine listopada ne definiramo vlastite prijedloge, znači da je problem u nama, a ne u Ministarstvu poljoprivrede ili Hrvatskim šumama i to ću smatrati vlastitim neuspjehom i predati mandat predsjednika", poručio je.     

Predsjednik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić je kazao kako je glavni cilj Hrvatskih šuma restrukturiranje prodaje drvne sirovine, učiniti ju transparentnom, jednostavnijom te boljom. "Model uvjeta i načina prodaje drvne sirovine obuhvatio bi prijedloge Udruženja drvno-prerađivačke industrije i njegovih članica i to na zadovoljstvo svih", istaknuo je Jakupčić.

Između ostaloga, u priopćenju iz HGK se prenosi i upozorenje člana Izvršnog odbora Udruženja Ivića Pašalića kako "određene tvrtke u drvnoj industriji imaju specijalne ugovore i poseban status pri raspodjeli sirovine, a jesu li ti ugovori zakoniti ili stavljaju tvrtke u povlašteni položaj Udruženje nije dobilo odgovor". 

"Pitanje pokretanja kaznene prijave protiv bivše Uprave Hrvatskih šuma, a u vezi posebnih ugovora utvrdit će DORH i ostale državne institucije. Provodi se i dodatna analiza za tvrtke koje su imale povećanje kod raspodjele drvne mase, ali ako se utvrdi da su ugovori zakoniti oni se neće povlačiti", rekao je ministar Tolušić.

U priopćenju HGK se uz ostalo navodi i da je direktor Drvne industrije Klana upozorio na problem nedostatka radne snage te upitao postoji li mogućnost uvoza radne snage u ovom sektoru.

Predsjednik HGK Luka Burilović pozvao je drvoprerađivače da iznesu broj potrebnih radnika i obećao apelirati kod mjerodavnih, poručujući kako će se Komora i dalje boriti kako bi se kvote uskladile s potrebama. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje