HPK će zastupati interese svih udruga kojih je danas preko 1000

Tolušić vraća obavezno članarinu za Poljoprivrednu komoru

Agrovijesti
Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Ministarstvo poljoprivrede u javnu je raspravu stavilo nacrt prijedloga Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, koja će biti završena do 9. srpnja.

Ministarstvo poljoprivrede u javnu je raspravu stavilo nacrt prijedloga Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, koja će biti završena do 9. srpnja. Najvažnija novina prijedloga je da se ponovo uvodi obvezno članstvo i članarina za sve registrirane čiste OPG-e kojih je oko 60.000.

Na ovaj način HPK koja, trenutno ima tri stalno zaposlena, bi se konačno profesionalizirala i jače mogla zastupati interese OPG-a pred državnim institucijama,ali u Europskoj komisiji kroz krovnu udrugu Copa-Cogeca.

Hrvatska danas ima preko 1000 različitih registriranih poljoprivrednih udruga, pri čemu su sve Vlade do sada pokušavale od HPK napraviti krovnu instituciju koja će artikulirati interese svih poljoprivrednika i udruga, ali niti jednoj to nije uspjelo. U Čobankovićevom mandatu je spojena sa Savjetodavnom službom, čime je bila potpuno marginalizirana te postala mjesto za „uhljebljivanje“  članova HSS-a. Potom je bivši ministar Jakovina, odvoji ove dvije institucije, te ukinuo obvezno članstvo.

Zakon o HPK se veže uz zakon o OPG-ima, koji će definirati što je to OPG, a odluku kolika će biti članarina će donijeti skupština. Prema nekim izvorima ona bi se trebala kretati od 100 do 200 kuna za male OPG godišnje, a do 300 kuna za velike i plaćala bi se preko Agencija za plaćanja. Pojedini mali OPG bit će oslobođeni plaćanja, a na ovaj način bi HPK mogao godišnje skupiti oko 6 milijuna kuna, što bi im pomoglo da jače rade na zaštiti OPG u EU. Posebice bi imali novca za financiranje svog rada i lobiranja u Bruxellesu, što im je sad onemogućeno jer godišnja članarina samo u Copa-Cogeca iznos do 50.000 eura.

HPK je povezan s poljoprivrednim komorama u EU, a posebice surađujemo s članicama Višegradske skupine, s kojima zajedno radimo na prijedlozima za novu ZPP, te vrlo aktualnoj javnoj raspravi oko pojednostavljenja sadašnje politike EU, kaže Mato Brlošić, predsjednik HPK.  HPK se zadnjih mjeseci posebno istakao u zaštiti interesa poljoprivrednika kroz Vjerovničko vijeće Agrokora.

 

  • Avatar
    ministar 19. Lipanj 2017. u 00:01 tko će plačati...hahahah...zar hrvatskoj treba polj. proizvodnja kad sve ima u njemačkoj..
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje