Nova Vlada

Tomislav Tolušić preuzeo dužnost ministra poljoprivrede

Agrovijesti
Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
U četvrtak, 20. listopada 2016., u sjedištu Ministarstva poljoprivrede, održana je svečana primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Davora Romića i novoimenovanog ministra Tomislava Tolušića, koji je u prošlom mandatu obnašao dužnost ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Dosadašnji ministar Romić predao je svom nasljedniku mandatno izvješće o radu, čime je ujedno obavljena i službena primopredaja resorske vlasti.

Tomislav Tolušić jedan je od najpopularnijih ministara u prošlom sazivu Vlade za čijeg je mandata na čelu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zabilježen rekordan iznos povlačenja sredstava iz EU fondova koji u ovom trenutku iznosi 6,286 milijardi kuna, a do kraja godine očekuje se da će taj iznos porasti do osam milijardi kuna. Kako se navodi u priopćenju, pojednostavljen je Sustav upravljanja i kontrole EU fondova, usvojen je Prioritetni nacionalni Akcijski plan za povećanje učinkovitosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova za razdoblje 2016. do 2018., pojednostavljene su procedure i dokumentacija u natječajima, smanjen je broja faza u postupku dodjele bespovratnih sredstava, skraćeno je trajanje postupka, olakšani su kriteriji kod ocjenjivanja, uspješno je okončan postupak akreditacije Sustava upravljanja i kontrole EU fondova te je uspostavljena baza projekata kao osnovni alat za učinkovito upravljanje regionalnim razvojem i veću apsorpciju EU sredstava.

Ministarstvo je preuzelo aktivnu ulogu koordinativnog tijela cjelokupnog Sustava upravljanja i kontrole EU fondova, ojačani su administrativni kapaciteti u tijelima u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondova, uspostavljena je koordinacija županija i regionalnih razvojnih agencija (regionalnih koordinatora), pokrenut je niz velikih natječaja u području poduzetništva i obrta, istraživanja i razvoja, energetske učinkovitosti, zdravstva, e-usluga i socijalne uključenosti, prirodne i kulturne baštine, a uspješno su ugovoreni i brojni veliki i mali projekti.

Tolušić je rodom iz Slavonije gdje je i proveo gotovo čitav svoj dosadašnji život i dobro je upoznat sa svim problemima s kojima se svakodnevno susreću hrvatski poljoprivrednici. Kroz europske fondove hrvatskim poljoprivrednicima, ribarima i seljacima na raspolaganju je 2.636 milijardi eura, a od ovih sredstava do sada je iskorišteno tek 6,9 % što je vrlo malo i što poziva na potrebu provedbe žurnih i odlučnih mjera kako bi iznos iskorištenih sredstava bio značajniji.

Ocjena je novog ministra da potencijal Programa ruralnog razvoja nije u dovoljnoj mjeri iskorišten, a priprema i raspisivanje novih natječaja teče jako sporo usprkos velikom interesu i spremnim projektima što direktno utječe na kvalitetu života hrvatskih poljoprivrednika i stanovnika ruralnih područja.

„Osim Programa ruralnog razvoja koji doista može i mora poboljšati sliku hrvatske poljoprivrede, moramo djelovati i kroz brojne druge mjere. U prvom redu moramo aktivirati goleme zemljišne resurse koji zbog sporosti i neosjetljivosti dosadašnje administracije stoje potpuno neiskorišteni, a interes za zakupom i kupovinom poljoprivrednog zemljišta je golem. Republika Hrvatska ne samo da može zadovoljiti većinu svojih potreba za poljoprivrednim proizvodima, već može dobar dio svojih viškova plasirati vani, prvenstveno za zajedničko tržište EU čiji smo sastavni dio. Ostvarivanje ovoga cilja biti će jedan od glavnih prioriteta mog budućeg mandata na čelu Ministarstva poljoprivrede“ – izjavio je prilikom preuzimanja dužnosti ministar Tomislav Tolušić.

  • Avatar
    limun 20. Listopad 2016. u 12:19 dobar početak- za sve pojednostaviti proceduru i povećati fleksibilnost
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje