Ulaganje

Tönnies pred vratima Srbije

Agrovijesti
Tönnies Lebensmittel Fotografija: YouTube screenshot
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je njemačka mesna industrija "Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG" pred vratima Srbije i da je izgradnja prvih farmi planirana već za tri mjeseca.

Kako bi dolazak stranog ulagača mogao utjecati na domaću proizvodnju, gospodarstvenici za sada slično tumače, dok stručnjaci ističu da su mnoge stvari još uvijek upitne i da se ne može predvidjeti šta će prisustvo njemačke tvrtke donijeti srpskoj mesnoj industriji i potrošačima, piše Alo.

Petar Matijević, vlasnik industrije mesa “Matijević” smatra da dolazak Tönniesa neće utjecati puno na domaće tržište, a daleko od toga da bi ugrozilo domaće proizvođače.

Ulažu više od 200 milijuna

Njemačka tvrtka je spremna investirati u proizvodnju svinja u Srbiji više od 200 milijuna eura, uspostaviti kooperacijsku suradnju sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima i zaposliti oko 8.000 ljudi. Srbija danas raspolaže sa oko 3,6 milijuna  svinja, što je za više od milijun grla manje nego prije deset godina.

- Tönnies će biti samo još jedan igrač više na našem tržištu. Smatram da će proći barem dvije godine dok strani ulagač ne napravi sve što planira, a kako razumijem, sa proizvodnjom ogromnog broja tovljenika, to će biti količina koju nećemo moći potrošiti u Srbiji, pa vjerujem da će i izvoziti. Do tada ćemo se mi ovdje na neki način pripremiti za tržišnu utakmicu. Pod jedan, moramo imati konkurentnu cijenu da bismo izvozili, a pod dva trebalo bi eliminirati administrativne prepreke. Evo, ja na primjer, ne mogu izvoziti u Hrvatsku, jer Europska unija ne dozvoljava. Naše tržište je malo i lako je napraviti poremećaj, zato cijene u posljednje vrijeme osciliraju. Malo, ali i jako tržište, u Srbiji imamo 300 registriranih klaonica i nema monopoliste, tako da mislim da ni Tönnies neće to biti. Da se riješe administrativne prepreke u izvozu govedine, svinjetine pa i piletine i da se država što manje miješa, to je sve što je potrebno - poručio je Matijević.

Tvrtka “Karneks” pozdravlja dolazak konkurencije na tržište mesne industrije. Tijana Anđelić, generalna direktorica tvrtke ističe da je srpskom gospodarstvu vrlo značajna lojalnost potrošača, jer kupovina domaćeg znači direktno ulaganje u domaću industriju.

- Sami proizvodi po kvaliteti su vrlo često daleko ispred uvoznih. Domaći potrošači desetljećima su veoma privrženi “Karneksu” zbog kvalitete, poverenja, ali ne sumnjam i zbog njihove svijesti da svojim izborom podržavaju srpsku proizvodnju. Svaka konkurencija na domaćem tržištu je, na kraju dana, dobra za potrošače i neće dovesti do turbulencija - rekla je ona.

Za razliku od proizvođača, da se mnoge stvari ipak trenutno ne mogu striktno predvidjeti rekao je profesor ekonomije Mlađen Kovačević. - Sve zavisi od toga koji dio potencijalne proizvodnje u Tönnies planiraju plasirati na tržište Srbije, a koji dio u EU. Ako plasiraju u Srbiji neki značajan postotak proizvodnje, na taj način mogu konkurirati domaćim proizvođačima vrlo niskim cijenama. Također se ne zna kako će se Njemačka odnositi prema Tönniesu, da li će ga subvencionirati. Međutim, sa izgradnjom farmi, morala bi se povećati i proizvodnja kukuruza kako bi se zadovoljile potrebe iste. Da li bi to moglo pozitivno djelovati na proizvodnju i proizvođače kukuruza, ostaje da vidimo - kaže on.

Kovačević dodaje da je mesna industrija proizvodnja koja nije ekološki zahvalna, i da farme treba graditi tako da ne budu suviše udaljene od ljudi koji će tu raditi, a opet da ne budu suviše blizu gradova, kako se neprijatan miris ne bi povremeno širio.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje