ČAJ

Top 10 svjetskih proizvođača čaja

Agrovijesti
Čaj Fotografija: Pixabay
Ovo su najveći svjetski proizvođači drugog najpopularnijeg pića na svijetu

Dok mnogi misle da je kava najbolji topli napitak, svijet se u biti vrti oko čaja. Pored vode, čaj je najpopularnije piće u svijetu, a u SAD-u se povećao uvoz za preko 400 posto od 1990. godine

Popularan tisuće godina, vjeruje se da je čaj podrijetlom iz Kine kao medicinsko piće. U 17. stoljeću proširio se u Veliku Britaniju, gdje je zadržao popularnost do dan danas.

Sa velikom potražnjom, čaj se mora masovno proizvoditi. Diljem svijeta i na različitim lokacijama uzgajaju se različite vrste čajeva, od crnih i zelenih do bezbrojnih varijacija konačnih proizvoda. Na temelju podataka FAO-a o globalnoj proizvodnji od 1993. do 2013. godine, ovo je 10 najvećih proizvođača čaja na svijetu:

Yerba mate, Argentina

10. Argentina, 69.924 tone

U Argentini se najvećim dijelom proizvodi crni čaj zahvaljujući njihovoj suptropskoj klimi koja stvara idealne uvjete za uzgoj hibridnih indijskih i assamica vrsta. Mate, tradicionalna biljna mješavina od lišća biljke yerba mate vrlo je popularna u Argentini i njihovo je nacionalno piće.

9. Iran, 83.990 tona

Do kraja 15. stoljeća u Iranu je najpopularnija bila kava, a kako je rasla potražnja za čajem, 1882. godine nabavljeno je sjeme iz Indije, pa su Iranci počeli uzgajati čaj. Plantaže su započete u regiji Gilan, gdje je započela i industrija. Danas postoji 32.000 hektara pod čajem, a većina ih je na obroncima.

Polja čaja u Indiji

8. Japan, 88.900 tona

Od četiri glavna otoka Japana, na tri se može uzgajati čaj. Usprkos velikoj proizvodnji, izvoze samo 2 posto, a 99,9 posto proizvodnje je zeleni čaj koji je osnova i uobičajen je u zemlji. Japanski se zeleni čajevi rade na pari. Bancha je osnova, a postoji mnogo vrsta od kojih su popularne sencha, genmaicha i hojicha.

7. Vijetnam, 116.780 tona

Proizvodnja čaja u Vijetnamu je započela 1880. godine kada su Francuzi  napravili prvu plantažu na Pho Thou. Industrija pokriva od velikih modernih tvornica do malih samostalnih proizvođača s limitiranim količinama vrhunskih čajeva. Oko 60 posto čaja je crno, 25 posto zeleni i 5 posto ostali kao što su jasmin ili lotus. Vijetnam ima i specijalne vrste čajeva kao što je Shan Tuyet, čaj od domaće vrste drveta koja se nalazi samo u određenim područjima zemlje.

6. Indonezija, 157.388 tona

Proizvodnja je započela 1700-ih godina za vrijeme nizozemskog kolonijalizma. Proizvodi se uglavnom crni čaj, a 65 posto ga se izvozi.

Čaj

5. Turska, 174.932 tone

Gotovo cijela proizvodnja čaja odvija se u maloj regiji u blizini grada Rize. Vlažna klima, topografija i neposredna blizina Crnog mora idealne su za uzgoj čaja. Uglavnom se proizvodi crni čaj poznat kao turski, kao i Riza čaj.

Kako po turskoj kavi, poznati su i po crnom turskom čaju koji je jak i ima poseban način spravljanja. Svoje domaće tržište štite sa visokim uvoznim tarifama od čak 145 posto na strane čajeve.

4. Šri Lanka, 295.830 tona

Britanski uzgajivač James Taylor započeo je 1867. godine plantažu čaja u gradu Kandyu. Danas se čaj proizvodi na preko 188.000 hektara i najveća je proizvodnja na otoku koja zapošljava preko milijun radnika. Na Šri Lanci imaju metodu sadnje u konturama, gdje grmove sade u redovima koji slijede konture zemlje. Poznata kao Cejlon, Šri Lanka uzgaja tri glavne vrste: cejlonski crni, zeleni i bijeli čaj.

3. Kenija, 303.308 tona

Kenija nema velike plantaže, oko 90 posto proizvodnje se uzgaja na malim farmama na manje od 0,4 hektara. Kako bi se nosila s konkurencijom, Kenija se okrenula inovacijama, istraživanju i razvoju industrije. Postali su lideri u razvoju novih vrsta koje bolje rastu i mogu bolje podnijeti vremenske uvjete.

Polja čaja u Kini, berba

2. Indija, 900.094 tone

Indija je druga najveća zemlja koja proizvodi čaj. Komercijalna proizvodnja je započela nakon što su Englezi uveli čaj iz Kine. Veliki su proizvođači ali i potrošači – preko milijarde ljudi u Indiji pije čaj svaki dan, a 70 posto ga se konzumira u zemlji. Najpoznatije su začinjene chai mješavine sa sjevera Indije, koje se piju s mlijekom. Također, Indija ekskluzivno proizvodi popularne vrste Assam i Darjeeling.

1. Kina, 1.000.130 tona

Kina je najveći proizvođač čaja na svijetu. Legende kažu da je čaj potekao iz Kine i da ga je uveo car i travar Shennong 2737. godine prije nove ere. Konzumira se kao piće i kao lijek, te zauzima centralnom mjesto u mnogobrojnim kulturnim ritualima. Proizvodi se nekoliko vrsta uključujući zeleni, oolong, bijeli, pu-erh, žuti i jasmin.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje