National Geographic predstavlja

Top 10 svjetskih tržnica hrane

Agrovijesti
Tržnica Fotografija: Pixabay
Otrcane i kaotične ili uredne i rafinirane, svjetske ulične tržnice nude svježe, lokalne – i često jeftine – sezonske proizvode, zajedno s djelićem lokalnog života.

National Geographic je u svojoj knjizi Food Journeys of a Lifetime izdvojio 10 najboljih.

St Lawrence Market

St. Lawrence, Toronto, Kanada

Ovaj poljoprivredni tržišni emporij radi od 1803, kada je u sklopu gradske vijećnice Toronta. Obnovljena tijekom 1970-ih godina i 1990-ih zbog dugogodišnjeg zanemarivanja, tržnica je mix domaćih i poslovnih vitrina urbane regeneracije. Više od 120 trgovaca izlaže sve od morske hrane do kave.  Tržnica se nalazi u starom dijelu grada i otvorena je subotom.

GrowNYC

Union Square Greenmarket, New York City

Jednom žarište Manhattana, do 1970-ih Union Square je postao okupljalište drogeraša. Barry Benepe je osnovao poljoprivrednu tržnicu 1976., pomažući poljoprivrednicima iz doline Hudson ponovno uvodeći stanovnicima New Yorka sezonsku hranu u jednom potezu. Raznolikost tržnice u sada revitaliziranom području zbunjuje mnoge kupce u supermarketima. Tržnica se nalazi uz bok East 17 ulice i Broadwaya, a otvorena je ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom cijele godine.

Castries Market, St. Lucia

Otvorena 1894. smještena u originalnog zgradi s narančastim krovom, ova tržnica u glavnom gradu Sv. Lucije je najveća i najglasnija tržnica na otoku. Opremljena otočnim začinima (zvjezdanim anisom, muškatom, cimetom), krušnim drvetom, bananama i drugim tropskim voćem, ljutim paprenim umacima, ljutom hrano uključujući rotis sve do ulova raznih ribara. Smještena je pokraj ulica Jeremie i Peynier, i otvorena je svaki dan osim nedjelje, ali najbolje je subotom.

Ver-o-Peso

Ver-o-Peso, Belém, Brazil

Bučan i kaotičan, ipak s neodoljivom atmosferom, sa paralelnim redovima ribarnica koje prodaju čudne vrste, ovaj ogroman emporij na rubu rijeke grli Belémove Ver-o-Peso dokove, gdje pristaju brodovi sa svojim ulovima iz Amazone. Uzduž originalne neo-gotičke zgrade tržnice, uvezene iz Engleske 1899., sadržava štandove s raznim sortama voća i ljute hrane. Posjetite ju rano ujutro kada ribari iskrcavaju svoj ulov. Belém ima luku za riječne brodove i međunarodni aerodrom, ali nema željeznicu.

Mercado Central de Santiago

Mercado Central, Santiago, Čile

Pod secesijskom nadstrešnicom od kovanog željeza od 1872. godine, ova riblja tržnica ječi izvanrednim plićakom morskih stvorenja, od školjki do divovskih lignji, mnogih neoznačenih, koje se ne mogu prevesti ili nisu poznate izvan Čilea. Divite se vještini i brzini ribara. Ukoliko vam je prepoznavanje ii priprema ribe previše, mnogi restorani unutar tržnice nude lokalne obroke kao što su paila marina, čileanski bouillabaisse. Tržnica se nalazi dva bloka sjeverno od crkve Santo Domingo. Pazite što ćete obuti jer su površine skliske.

Kreta Ayer Wet Market Singapore

Kreta Ayer Wet Market, Singapur

Kao i većina stvari u Singapuru, ova tržnica u Kineskoj četvrti je iznimno čista, podovi se redovito peru radi higijene, pa je zato dobila nadimak „Wet Market“ – mokra tržnica. No u raznovrsnosti hrane sve je samo ne sterilna: ponuda se kreće od kornjača, žaba, jegulja i zmija (često živih) do sušenih dijelova životinja za medicinske svrhe. Kat prehrambenog centra nudi lokalne zalogajnice koje nude ljutu juhu s rezancima za doručak. Posjetite ju oko 06 sati ujutro kako bi izbjegli gužvu. Tržnica se zatvara oko 13 sati.

Vanha kauppahalli

Kauppatori, Helsinki, Finska

Kako bi okusili Arktik, morate posjetiti tradicionalnu finsku tržnicu koja postoji od 1888. godine. Zvjezdane kupnje uključuju salame od losa, soba i medvjeda; čokoladu s slanim slatkim korijenom, delikatese od lososa i haringe. Tržnica otvorenog tipa smještena je u Južnoj luci.

La Vucciia

La Vucciia, Palermo, Italija

U šljunkovitom dijelu Palerma, odražavajući opojnu etničku Siciliju, bučna atmosfera La Vuccirije je više srednjoeuropska nego europska. Glazbenici bubnjaju i pjevaju arapske balade, miris kobasica s roštilja i kebaba širi se zrakom. Ime joj dolazi od francuske boucherie – mesnice, ali očekujte sve: od ribe do voća. Nalazi se na Piazzi San Domenico. Uzmite lokalnog vodiča.

Cours Saleya

Cours Saleya, Nica, Francuska

Na ovoj lijepoj tržnici cvijeća i hrane je takva gužva da vas drugi kupci guraju dok vi kupujete. Među osnovama kuhanja u Nici su nedelikatni dijelovi životinja poput janjećih testisa, uši i glava svinja, uzduž međunarodno prihvatljivih sastojaka. Uz kafiće i restorane s morskom hranom, tržnica i drugačiju atmosferu u ljetnim noćima, kada postaje prostorom za jedenje. Leži između mora i starog grada a otvorena je od utorka do subote samo u jutarnjim satima.

Borough Market

Borough Market, London, Engleska

Najstarija tržnica u Londonu – postoji već preko 250 godina – je većinu tjedna veletržnica, a od četvrtka do subote priziva ljubitelje hrane sa svojim izobiljem fine hrane koju nude samostalni opskrbljivači iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva i dalje. Ovdje možete pronaći razne vrste maslinovih ulja i sireva, pa sve do burgera od noja i kobasica od divljeg vepra. Za dobrog vremena, otiđite na piknik u vrtove katedrale Southwark koji su pokraj tržnice.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje