Klimatske promjene

Toplotni val u Europi, novi znak globalnog zagrijevanja

Agrovijesti
Klimatske promjene Fotografija: Thinkstock
Toplotni val koji je trenutno zahvatio Europu predstavlja “nedvosmisleni znak” klimatskih promjena koje postaju “sve izvjesnije”

Toplotni val koji je trenutno zahvatio Europu predstavlja “nedvosmisleni znak” klimatskih promjena koje postaju “sve izvjesnije”, navodi se u objavljenoj preliminarnoj studiji znanstvenika svjetske mreže o vremenskim prilikama (World Weather Attribution – WWA).

Od početka toplotnog vala koji je zahvatio sjevernu Europu prije nekoliko tjedana, znanstvencii ističu da taj val odgovara ranije predstavljenom modelu o klimatskim promjenama.

Znanstvenici su ipak upozorili da se globalno gledano jedan klimatski poremećaj ne može pripisati samo ekstremnim vremenskim prilikama jer postoje i drugi faktor kao što je ljudski faktor.

Istraživači su ispitivali klimatske modele i zaključili da trenutni toplotni val zabilježen u Finskoj, Danskoj, Irskoj, Nizozemskoj, Norveškoj i Švedskoj odgovara tom modelu klimatskim promjena koje su sve izvjesnije.

“To je nedvosmisleno znak klimatskih promjena. Ono što se smatralo ekstremno toplom situacijom postat će uobičajeno vrijeme, a u nekim slučajevima već i je”, rekao je naučnik Frederik Oto.

Mreža WWA već je prošle godine navela da je toplotni val u ljeto 2017. godine bio također znak određenih klimatskih promjena.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje