berba

Tradicionalna 10. berba lavande

Agrovijesti
Lavanda Fotografija: Pixabay
Lavandula intermedia, sorta lavande koja čini najveći dio bolničkih nasada, osim blagotvornog utjecaja na živčani sustav, također je i izvanredan analgetik s antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, a uz to je i odličan repelent.

Pod nazivom "Umjetnost dobrobiti" u Psihijatrijskoj bolnici Rab provedena je tradicionalna, 10. berba lavande u terapijske svrhe. Budući da su ljetne vrućine ove godine malo uranile, ovogodišnja berba održana nešto ranije nego proteklih godina

U branja i pripremanja za sušenje ljubičastih miomirisnih biljaka snage su udružile osobe koje se nalaze na liječenju u bolnici, zaposlenici bolnice, volonteri kao i članovi rapske udruge likovnih umjetnika "ULIKS", koji su pritom svoje doživljaje berbe prenosili na slikarska platna.

Opravdanost višestoljetne upotrebe lavande u terapijske svrhe posljednjih je desetljeća i dokazana brojnim znanstvenim istraživanjima. Lavandula intermedia, sorta lavande koja čini najveći dio bolničkih nasada, osim blagotvornog utjecaja na živčani sustav, također je i izvanredan analgetik s antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, a uz to je i odličan repelent.

"Umjetnost dobrobiti" provodi se od prvog uroda lavande na bolničkom polju 2008. godine, a iz Bolnice ističu: "Dobrobit koju ova akcija pruža čovjekovom tijelu i duši teško je opisati, a lako osjetiti. Samo treba sudjelovati."

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje