Potraga za boljim poslom

Traktoristi iz Vojvodine oru rumunjske njive za osam eura po satu

Agrovijesti
Sjetva Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Vlasnik firme je Austrijanac, mlad gazda koji je u Rumunjskoj kupio oko 8.000 hektara. Tražio je baš radnike iz Vojvodine budući kako zna da smo stručni u svom poslu, da se razumijemo u poljoprivredu i strojeve i da smo vrijedni – priča za Agrosmart traktorista iz Turije koji je prihvatio posao u Rumunjskoj.

Gazde velikih poljoprivrednih imanja u Rumunjskoj u potrazi su za sezonskim radnicima iz Vojvodine, a uvjeti koje nude su, u odnosu na dnevnice koje daju srpski poslodavci, jako dobri.

Grupa od dvadesetak poljoprivrednika iz Turije, Temerina i drugih vojvođanskih mjesta odlazi u Temišvar gdje će ostati sve do jeseni, odnosno dok ne završe i sjetvu na rumunjskim njivama.

-Zemlja koju ćemo raditi je u okolici Temišvara, a bit ćemo smješteni u gradu, u gazdinoj kući. Vlasnik firme je Austrijanac, mlad gazda koji je u Rumunjskoj kupio oko 8.000 hektara. Tražio je baš radnike iz Vojvodine budući kako zna da smo stručni u svom poslu, da se razumijemo u poljoprivredu i strojeve i da smo vrijedni – priča za Agrosmart traktorista iz Turije koji je prihvatio posao u Rumunjskoj.

Kako kaže, s novim gazdom ugovorena je dnevnica od osam eura po satu, bruto. Smještaj je osiguran, plaćeno je zdravstveno osiguranje, a hrana nije. Među dvadesetoricom radnika koji odlaze u Temišvar su oni koji će raditi kao majstori u praonici, traktoristi, kombajneri… Imali su priliku ranije obići neke njive i strojeve i kažu kako je mehanizacija nova, da se kombajni te jačine i gabarita ne mogu vidjeti na srpskim oranicama.

Najpre će, kažu, skidati uljanu repicu, potom ječam, pšenicu, suncokret i kukuruz, a po obavljenoj sjetvi vraćaju se kući.

Objeručke su, dodaju, prihvatili posao i uvjete koje im je ponudio vlasnik imanja u Rumunjskoj. Neki od njih su čak napustili poslove traktoriste u firmama u Vojvodini zbog sezonskog rada u susjednoj državi.

Računaju da će raditi od deset do 12 sati dnevno, ali je dogovoreno da im kišni dani, kada ne budu mogli izvesti strojeve  na njivu, neće biti plaćeni.

Prema službenoj europskoj statistici – Eurostatu, prosječne satnice u Rumunjskoj su na dnu ljestvice. Dok je u Danskoj satnica 38,9 eura, u Rumunjskoj je 5,1, a u Bugarskoj 4,7 eura.

U izvještaju Eurostata navodi se da je prostor Balkana veliki migracijski prostor. Mnogi građani iz regije u potrazi su za boljim životom odlaze u EU da rade za veće dnevnice. Tako I Rumunji ostaju bez radne snage a sa radnicima iz Vojvodine imaju dobro iskustvo.

Dodajmo i to da se trećina europskih poljoprivrednih gospodarstava nalazi upravo u Rumunjskoj. Statistika kaže da se nešto više od 171 milijuna hektara zemljišta u EU koristi za poljoprivrednu proizvodnju. To je oko 40 posto ukupne površine zemljišta u EU.

Ovim zemljištem upravlja oko 10,3 milijuna farmi i nositelja OPG-a.

S. G. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje